Συναγερμός στον ΠΟΥ: Ανησυχία για πανδημία Ψιττάκωσης - Νεκροί στην Ευρώπη
Επείγουσα προειδοποίηση ΠΟΥ για νέα πανδημία - Ποια είναι τα συμπτώματα

Πέντε χώρες της Ευρώπης ανέφεραν τεράστια αύξηση των κρουσμάτων Ψιττάκωσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδίδει επείγουσα προειδοποίηση.

Ο ιός προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila Psittaci στα πτηνά, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός συνδέεται ως επί το πλείστον με όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών και δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά. Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι πυρετός και ρίγη, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και ξηρός βήχας, ενώ αυτά μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Έχουν παρατηρηθεί μαζικές αυξήσεις των κρουσμάτων σε Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Συνολικά, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, ενώ η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης τους θανάτους κάποιων ανθρώπων, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΠΟΥ: «Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά».

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε τα άτομα με πτηνά κατοικίδια να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά, να τα τοποθετούν έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται τα περιττώματα ανάμεσά τους και καλή υγιεινή, «συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, κατά το χειρισμό τα πουλιά, τα περιττώματά τους και το περιβάλλον τους».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mykonos
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
Ο Αμερικανός τουρίστας που έκανε σερβιτόρα να δακρύσει – «Κοιταζόμαστε στα μάτια και…»
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων