γάζα
Η ανάλυση της Jerusalem Post

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται το Ισραήλ να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας καθώς άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας (IDF), έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω από το τείχος της Γάζας και είναι έτοιμα για τη στρατιωτική επιχείρηση εξάλειψης της Χαμάς μόλις πάρουν το «πράσινο φως».

Ωστόσο, παρόλο που την περασμένη Πέμπτη έμοιαζε θέμα ωρών, η ισραηλινή εισβολή μετά και το «τελεσίγραφο» στους αμάχους της Βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αυτή όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά μάλιστα την Τρίτη (17/10) οι αξιωματούχοι του Ισραήλ άρχισαν να αλλάζουν τακτική και φαίνεται πως πλέον μία άμεση χερσαία επέμβαση δεν είναι προ των πυλών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι έναν χρόνο

Νωρίτερα  ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε: «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό».

Οι δηλώσεις του Χεχτ και του άλλου αξιωματούχου είναι δεδομένο ότι βάζουν νέα δεδομένα στο τραπέζι, καθώς όπως αναφέρουν οι New York Times, η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη θα καθυστερήσει για επιπλέον 24 ώρες τη χερσαία επέμβαση, αν και οι IDF, μέσω του αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κονρίκους, σχολίασαν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συγκεκριμένη επιλογή.

Η Jerusalem Post μάλιστα σε μία εκτενή της ανάλυση αναφέρεται στους λόγους, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εισβολή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Jerusalem Post φαίνεται ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες.

γάζα

Στρατηγική απέναντι στη Χαμάς

Ο ένας παράγοντας όπως σημειώνει η Jerusalem Post είναι ότι θα ήταν αδύνατο για το Ισραήλ να «αιφνιδιάσει» τη Χαμάς, τη στιγμή που οι μαχητές της οργάνωσης ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και το IDF θα ήθελε τουλάχιστον να σημειώσει κάποια τακτική έκπληξη, κάτι που όμως απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.

Επίσης, την έναρξη της χερσαίας επίθεσης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν μία σειρά από παράγοντες όπως είναι η πίεση των ΗΠΑ για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων, αλλά και εσωτερικές ανησυχίες για την τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και πιέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν, όπως οι αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακόμα το Ισραήλ αισθάνεται ότι έχει λάβει τεράστια παγκόσμια υποστήριξη και έτσι έχει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς.

Με το να πολέμα σε πολλά μέτωπα πολέμου το IDF δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του και να διεξάγει ευρείες χερσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Χαμάς, σχεδόν 3.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και πολύ περισσότεροι έχουν τραυματιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η τελευταία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2014 είχε κοστίσει τη ζωή σε περίπου 2.000 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι μισοί ήταν άμαχοι.  Μια γενικευμένη επέλαση στη Γάζα θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον αριθμό των νεκρών, αυξάνοντας την πίεση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ.

Τι έχει αλλάξει

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα στρατιωτικές πηγές, ένας άλλος παράγοντας είναι η αυξανόμενη ανησυχία για τη Χεζμπολάχ, την οργάνωση που κυριαρχεί στο νότιο Λίβανο.

Όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές που μίλησαν στην Jerusalem Post, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού θα έχει επικεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ δημιουργώντας ένα πλήρες μέτωπο από τον βορρά.

Το γεγονός ότι, από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει κρατήσει «χαμηλό προφίλ», αρκούμενη σε σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας περίτεχνης τεχνικής παραπλάνησης, ώστε να δημιουργήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ένα κίβδηλο αίσθημα ασφαλείας, όπως είχε συμβεί και με τη Χαμάς στα νότια σύνορα του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτών των υποψιών αυτές οι πηγές σημειώνουν ότι τόσο οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών όσο και τα πολιτικά κλιμάκια της χώρας πρέπει να έχουν ένα νέο επίπεδο ταπεινότητας σχετικά με την αξιολόγηση των εχθρικών προθέσεων μετά και τα λάθη σχετικά με τις κινήσεις της Χαμάς.

Αυτό μπορεί να μην αποτρέψει τον στρατό του Ισραήλ από το να εισβάλει στη Γάζα, αλλά μπορεί να έχει κάνει το IDF, να τσεκάρει δύο φορές τις προθέσεις της Χεζμπολάχ και πιθανώς να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

γάζα

Οι φόβοι του Ισραήλ

Επίσης, όπως σημειώνεται είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δεν έχουν εδώ και δεκαετίες επισπεύσει τις διαδικασίες για να δράσουν πιο γρήγορα και χωρίς προετοιμασία για να ικανοποιήσουν τη «δίψα» του ευρύτερου πληθυσμού για αντίποινα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο λάθος.

Μάλιστα μία χερσαία εισβολή όπως αυτή που συνέβη το 2006 στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου προκάλεσε ένα ολοκληρωτικό χτύπημα στις χερσαίες δυνάμεις, εν αντιθέσει με την αεροπορία.

Αυτό σημαίνει ότι με το να πολέμα σε πολλά μέτωπα πολέμου το IDF δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του και να διεξάγει ευρείες χερσαίες επιχειρήσεις

Τέλος, η Jerusalem Post, επιβεβαίωσε από πολλές πηγές ότι κανείς δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στη Λωρίδα της Γάζας μόλις το IDF επιτύχει τον σκοπό του και ανατρέψει τη Χαμάς.

Αυτοί και άλλοι παράγοντες είναι πάνω από όλα που έχουν κάνει τους ανώτερους αξιωματούχος του Ισραήλ να ξεφυσούν για το τι θα πράξουν με τη Χαμάς αλλά και πώς θα κινηθούν στο κοντινό μέλλον.

Με πληροφορίες από το in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»