barista
Όταν ακούμε κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ξηρασία, το λιώσιμο των πάγων αλλά όχι τόσο τον… καφέ μας!

Για τους λάτρεις του καφέ υπάρχουν καλά και κακά νέα. Ας ξεκινήσουμε από τα κακά. Οι δύο τύποι καφέ που οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε – Arabica και robusta- αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Arabica είναι μια ποικιλία που θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτη στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η Robusta «υποφέρει» από την ξηρασία.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αγρότες σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες καφέ στην Αφρική καλλιεργούν μία νέα ποικιλία που αντέχει περισσότερο στη ζέστη και την ξηρασία.

Μέχρι σήμερα, οι κόκκοι καφέ της νέας ποικιλίας έμπαιναν στις σακούλες με τον καφέ robusta αλλά φέτος, οι αγρότες επιχειρούν να τους πουλήσουν ξεχωριστά. Η νέα ποικιλία καφέ ονομάζεται «Liberica excelsa».

H νέα ποικιλία καφέ είναι «πιο αρωματική και πιο γευστική» από τη robusta.

Η Catherine Kiwuka, ειδικός στον καφέ στον Εθνικό Οργανισμό Γεωργικής Έρευνας, αποκαλεί τη Liberica excelsa «ένα παραμελημένο είδος καφέ» και συμμετέχει και εκείνη σε ένα «πείραμα» για την προώθησή του στον κόσμο.

Η Liberica excelsa ευδοκιμεί στην τροπική Κεντρική Αφρική. Καλλιεργήθηκε για λίγο στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά έπειτα σταμάτησε και «αναστήθηκε» εκ νέου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όσο για τη γεύση της όταν αποξηραίνεται, αποφλοιώνεται και ψήνεται; Ειδικός του καφέ τη βρίσκει «απαλή» και «εύκολη να την πιείς». Έχει βαρύ άρωμα και λιγότερη καφεΐνη από τη robusta.

Το σίγουρο είναι ότι η βιομηχανία του καφέ μετρά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και για να «επιβιώσει» θα πρέπει να βασιστεί ολοένα και περισσότερο σε άγριες ποικιλίες αναπτύσσοντας ανθεκτικά καφεόδεντρα στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apati
Νέα απάτη με «δωρεάν πακέτο γιορτών»: Τι κρύβεται πίσω από το ψεύτικο email
Το Υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί για κύμα phishing που μιμείται επίσημη ενημέρωση – Πώς αναγνωρίζετε και αποφεύγετε την παγίδα.
Νέα απάτη με «δωρεάν πακέτο γιορτών»: Τι κρύβεται πίσω από το ψεύτικο email
Σωκράτης Φάμελλος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς»
Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς – Οι αγρότες βγαίνουν στα μπλόκα γιατί δεν έχουν μέλλον
Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς»
κουτσουμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν πρόκειται να ανακόψει τον –όπως τον χαρακτήρισε– «μαζικό...
Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών