Ήχος
Ένα απίστευτα ισχυρό ηχητικό κύμα που ακούστηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Η 27η Αυγούστου του 1883 ήταν μια περίεργη μέρα για τους κατοίκους που ζούσαν σε ακτές γύρω από το ηφαίστειο Κρακατόα, μιας και άκουγαν βροντές από καταιγίδες ενώ ο ουρανός ήταν καθαρός και χωρίς σύννεφα.

Την ίδια στιγμή, στην Αυστραλία, οι ντόπιοι άκουγαν από κάπου μακριά κανονιοβολισμούς. Δεν έβρισκαν όμως τα κανόνια...

Ο ήχος ερχόταν πράγματι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κι αφορούσε ένα από τα σημαντικότερα και πιο βίαια γεωλογικά φαινόμενα στην ιστορία της Γης.

Ποιο ήταν αυτό; Το ηφαίστειο Κρακατόα εξερράγη, διαλύθηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα νησί με βουνό στα 800 μέτρα υψόμετρο.

Ο ήχος που προέκυψε από αυτή την ηφαιστειακή έκρηξη ήταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τρομακτικός. Είναι ενδεικτικό ότι οποιοσδήποτε βρισκόταν σε ακτίνα 16 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε για πάντα την ακοή του – στην καλύτερη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο ήχος κορυφώθηκε στα 310 ντεσιμπέλ. Το όριο που ο ήχος αρχίζει να γίνεται επίπονος είναι τα 140 ντεσιμπέλ, ενώ το τύμπανο δεν αντέχει ήχους ανώτερους των 160 ντεσιμπέλ.

Για να κάνουμε και λίγο τους υπολογισμούς και τις συσχετίσεις. Η έκρηξη αυτή είχε 3 φορές περισσότερα ντεσιμπέλ από τον ήχο που παράγεται σε ένα κλαμπ με πολύ δυνατή μουσική (γύρω στα 100 ντεσιμπέλ). Υπερδιπλάσια από ένα jet τη στιγμή της απογείωσής του (γύρω στα 130 ντεσιμπέλ).

Ενδεικτικά, ο πιο ισχυρός ήχος που ακούστηκε από ανθρώπινο παράγοντα υπολογίστηκε στα 250 ντεσιμπέλ και αφορούσε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Πολλά χιλιόμετρα μακριά ο ήχος ισοδυναμούσε με το να σκάει μια καραμπίνα δίπλα ακριβώς από το κεφάλι σου!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα