γρίπη, RSV ή COVID
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 90% έχει κάποιου είδους ανοσία στον κορονοϊό, εντούτοις αναγκαίο είναι να υπάρχει σταθερή επαγρύπνηση

Τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον SARS-COV-2 είτε λόγω της μόλυνσής του είτε λόγω του εμβολιασμού του, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης του βαθμού επαγρύπνησης, καθώς ο κόσμος φαίνεται ότι χαλαρώνει και αψηφά τα μέτρα προστασίας.

Πιθανή νέα παραλλαγή

Κενά σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19 αυτή τη χρονιά συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας θανατηφόρας νέας παραλλαγής, καθώς περιοχές της Κίνας καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι δηλώσεις του σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο λίγους μήνες αφότου ο ίδιος έλεγε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία.

«Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο Τέντρος.

«Τα κενά σε τεστ... και σε εμβολιασμούς συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα», είπε ο Τέντρος.

Αυξάνονται οι μολύνσεις

Οι μολύνσεις από Covid-19 βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στην Κίνα και έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε περιοχές της Βρετανίας μετά από μήνες πτώσης.

Η περαιτέρω χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ Covid-19 και των κανόνων καραντίνας σε ορισμένες κινεζικές πόλεις αντιμετωπίστηκε σήμερα με ένα ανάμικτο συναίσθημα ανακούφισης και ανησυχίας, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μια αναμενόμενη αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για τον ιό μετά τις εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές.

«Ενώ η Covid-19 και η γρίπη μπορεί να είναι ήπιες λοιμώξεις για πολλούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο για τους πιο ευάλωτους στις κοινότητές μας», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως προσεγγίσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους, όπως αυτά που είναι άνω των 60 ετών και αυτά με υποκείμενα νοσήματα, και να τα ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπα
Κύμα στήριξης στον Διευθυντή του Λυκείου Παπάγου μέσα από μια πολυμορφική εκδήλωση
Πρόκειται για μια διοργάνωση που διακρίνεται για την πολυμορφία της και στοχεύει να φέρει κοντά τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από ένα...
Κύμα στήριξης στον Διευθυντή του Λυκείου Παπάγου μέσα από μια πολυμορφική εκδήλωση
Διαμαρτυρία θεατρολόγων για τη Θεατρική Αγωγή
Η «εξορία» της Θεατρικής Αγωγής και η εκπαιδευτική ανισότητα
UNESCO και Συνήγορος του Πολίτη "δείχνουν" τη θεατρική παιδεία ως ανάχωμα στη σχολική βία, την ώρα που εξορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών
Η «εξορία» της Θεατρικής Αγωγής και η εκπαιδευτική ανισότητα