Νοσοκομεία Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 189 περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών στη χώρα κατά βάση σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Πάνω από εβδομήντα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μέχρι στιγμής φέτος στην Ινδονησία, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στην Τζακάρτα, καθώς ομάδα ειδικών έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων παιδιών με σοβαρές νευρικές βλάβες στη χώρα.

Ο αριθμός αυτός αποκαλύπτεται λίγο καιρό αφότου οι αρχές στην Γκάμπια έκαναν λόγο για σχεδόν εβδομήντα θανάτους παιδιών στα οποία χορηγήθηκε σιρόπι παρακεταμόλης για τον βήχα και την καταρροή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε πως τέσσερα σιρόπια της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals Ltd, με έδρα το Νέο Δελχί, που πωλούνταν στη Ζάμπια περιείχαν «απαράδεκτα» υψηλά επίπεδα διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Αν και στελέχη του οργανισμού τροφίμων της Ινδονησίας διαβεβαίωσαν πως τα προϊόντα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, κατόπιν ανακοίνωσαν πως απαγορεύουν τη χρήση των επίμαχων συστατικών σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια για παιδιά.

Σύμφωνα με τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 189 περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών στη χώρα. Στην πλειονότητά τους, ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Τα 74 από αυτά πέθαναν. «Δεν έχουμε (σ.σ. εξιχνιάσει) την αιτία ακόμη, το ερευνάμε», τόνισε η αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ινδονησιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως συστήθηκε κλιμάκιο ειδικών για να ερευνήσει τα ραγδαία αυξημένα περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας παιδιών. Το κλιμάκιο αποτελούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, του παιδιατρικού συλλόγου και του ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας λέει πως βρίσκεται σε επαφή με τους ειδικούς του Οργανισμού που ερευνούν τα περιστατικά στην Γκάμπια.

Σε επιστολή του υπουργείου με χθεσινή ημερομηνία (Τρίτη 18η Οκτωβρίου) που περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, δίνεται εντολή να συλλεχθούν από τα νοσοκομεία δείγματα όλων των σκευασμάτων που έδωσαν οι οικογένειες στα παιδιά τους, προκειμένου να διενεργηθούν εσπευσμένα τοξικολογικές εξετάσεις.

Στην επιστολή, το υπουργείο αναφέρει πως θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η πώληση όλων των σιροπιών για παιδιά. Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα