Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν, με φόντο τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν αντικατέστησε τον υπουργό Παιδείας του Αφγανιστάν με έναν από τους πιστούς του, ανακοίνωσε το ισλαμικό κίνημα, εν μέσω διαιρέσεων ακόμη και μέσα στους κόλπους του σχετικά με την απαγόρευση της φοίτησης των κοριτσιών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, στις 15 Αυγούστου του 2021, εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια έχουν αποκλειστεί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το μέτρο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε καν στους κόλπους των Ταλιμπάν, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των ανησυχιών που εκφράζει η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει καταστήσει το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Χαμπιμπουλάχ Άγα, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, δήλωσε σήμερα στο AFP ότι δεν έχει ακόμη λάβει καμία οδηγία επί του θέματος αυτού.

«Δεν μπορούμε να καταρτίσουμε σχέδιο με δική μας πρωτοβουλία (...) Θα ενεργήσω βάσει των οδηγιών που θα δώσει ο ανώτατος ηγέτης», δήλωσε ο 68χρονος Χαμπιμπουλάχ Άγα.

Ο πρώην δικαστής κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (1996-2001) δεν θέλησε να εκφράσει την άποψή του για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο διορισμός του Άγα ανακοινώνεται έπειτα από συνεδρίαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών και θρησκευτικών αξιωματούχων των Ταλιμπάν που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Κανταχάρ, το προπύργιο του κινήματος. Αυτός είναι μέλος του θρησκευτικού συμβουλίου που είναι αρμόδιο να συμβουλεύει τον ανώτατο ηγέτη.

Ο διορισμός του «δείχνει ότι οι Ταλιμπάν προωθούν τους πιστούς του καθεστώτος που απορρίπτουν το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια», σύμφωνα με τον Νίσανκ Μοτουάνι, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που ρωτήθηκε από το AFP.

Ριζοσπαστική πτέρυγα που συμβουλεύει τον Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα αντιτίθεται πράγματι σε οποιαδήποτε σχολική εκπαίδευση για τα κορίτσια.

Τον Μάρτιο το άνοιγμα ξανά των δευτεροβάθμιων σχολείων για τα κορίτσια, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν με επικεφαλής τότε τον Νουρουλάχ Μούνιρ, είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή από τον ανώτατο ηγέτη.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν διαβεβαιώσει τότε ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν παρά προσωρινό και ότι οφειλόταν σε "τεχνικό πρόβλημα" και πως τα μαθήματα θα ξανάρχιζαν μόλις καθοριζόταν ένα πρόγραμμα με βάση τις ισλαμικές επιταγές.

Σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα, τις οποίες επικαλούνταν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Νουρουλάχ Μούνιρ είχε επίσης σημειώσει ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν για τα κορίτσια καθώς "πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών δεν ήθελαν οι έφηβες να πηγαίνουν σχολείο".

Ωστόσο ορισμένα λύκεια θηλέων παραμένουν ανοιχτά σε επαρχίες που είναι απομακρυσμένες από τα κέντρα εξουσίας, την Καμπούλ και την Κανταχάρ, λόγω των πιέσεων που έχουν ασκήσει οι οικογένειες και οι αρχηγοί φυλών.

Μερικές εβδομάδες μετά την άνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες προκειμένου να συμμορφωθούν με το αυστηρό τους όραμα για το Ισλάμ, αποκλείοντάς τις από την δημόσια ζωή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας