Αφγανιστάν: Φόβος της ΕΕ για τις γυναίκες
Μεγάλη η ανησυχία για την μοίρα των γυναικών, καθώς η ασφάλειά τους, αλλά και η πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα, είναι μηδαμινά.

Η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε χθες Κυριακή πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μια ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης γυναικών στην Καμπούλ.

Προχθές Σάββατο, δυνάμεις των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα αρκετές φορές και χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τα κοντάκια των τουφεκιών τους για να χτυπήσουν τις δεκάδες γυναίκες οι οποίες διαδήλωναν απαιτώντας «ψωμί, δουλειά κι ελευθερία». Κυνήγησαν κάποιες και εισέβαλαν σε καταστήματα όπου είχαν βρει καταφύγιο, όπου τις χτύπησαν ξανά.

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν ολοένα περισσότερους περιορισμούς στις γυναίκες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, την 15η Αυγούστου 2021.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, που βλέπουν να τους στερούνται συστηματικά οι ελευθερίες τους, τα δικαιώματά τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι το Αφγανιστάν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης και της προστασίας των οικονομικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, και να τους επιτρέπει να συμμετέχουν με πλήρη, ίσο και σημαντικό τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας», συνεχίζει.

Η ανακοίνωση θυμίζει εξάλλου ότι η χορήγηση κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους των Ταλιμπάν των θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ιδίως των δικαιωμάτων των κοριτσιών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

Τονίζει ακόμη ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να εγείρει απειλή για την ασφάλεια άλλων χωρών».

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για την παρουσία στη χώρα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 2η Αυγούστου πως σκοτώθηκε στην Καμπούλ με πλήγμα αμερικανικού UAV.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
autokinito
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα
Οργή για την ατιμωρησία – Το παιδί του θύματος ξυπνά κάθε βράδυ με εφιάλτες και φωνάζει «μπαμπά, μαμά»
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα