Ισπανία: Ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια στις 10 Ιανουαρίου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια στην Ισπανία στις 10 Ιανουαρίου - Υποχρεωτικές οι μάσκες στις σχολικές αίθουσες

Οι μαθητές και οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ισπανίας για δια ζώσης διδασκαλία όταν λήξουν οι διακοπές του τέλους της χρονιάς στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας, τερματίζοντας τις εικασίες ότι τα κρούσματα ρεκόρ της Covid-19 μπορεί να οδηγούσαν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κρούσματα έφθασαν σε νέα ρεκόρ μετά τον εντοπισμό της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον πριν από περίπου δύο μήνες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η παραλλαγή Όμικρον αναλογούσε περίπου στο 43% των κρουσμάτων την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Όμως αξιωματούχοι από τις 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες καθορίζουν τη δική τους υγειονομική πολιτική, ψήφισαν άπαντες σήμερα υπέρ της επιστροφής στις τάξεις, σε μια σπάνια επείδειξη ομοφωνίας σε μια χώρα όπου καταγράφονται έντονες πολιτικές διαφορές.

«Πρόκειται για τη φυσική παρουσία (στα εκπαιδευτικά ιδρύματα) όλων των μαθητών και φοιτητών μας από τις 10 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας μετά την περιφερειακή συνάντηση.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και τα σχολεία πρέπει να εγγυώνται τον κατάλληλο εξαερισμό, ενώ οι περιφερειακές διοικήσεις θα εργασθούν για να καλύψουν οποιεσδήποτε απουσίες διδασκόντων εξαιτίας μόλυνσης, πρόσθεσε η υπουργός.

Το εθνικό ποσοστό μόλυνσης, όπως μετρήθηκε τις 14 τελευταίες ημέρες, αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ 2.296 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους χθες, Δευτέρα, σημειώνοντας δεκαπλάσια αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, όμως παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από ένα χρόνο. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες σε ποσοστό 21,2% χθες, Δευτέρα, καταγράφοντας αύξηση από το 8% που ήταν πριν από ένα μήνα. Ωστόσο αυτό το ποσοστό κάλυψης είναι μικρότερο από το μισό του 43% που είχε καταγραφεί κατά την κορύφωση του περασμένου Ιανουαρίου.

Περισσότεροι από 90% των Ισπανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, ενώ μόλις λίγο λιγότερα από το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση τους από τα μέσα Δεκεμβρίου που η Ισπανία άρχισε να εμβολιάζει αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι
Η σπουδαία παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι: «Μην κάνετε για το παιδί κάτι που μπορεί να καταφέρει μόνο του»
Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα παιδαγωγός: «Ποτέ μην βοηθάς ένα παιδί σε μια εργασία στην οποία νιώθει ότι μπορεί να πετύχει»<p>Πηγή: <a target="_blank"...
Η σπουδαία παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι: «Μην κάνετε για το παιδί κάτι που μπορεί να καταφέρει μόνο του»