Διάστημα: Καταγράφηκαν σεισμοί στον Άρη - Ο ένας διήρκησε 1,5ώρα
Οι πρώτοι δύο σεισμοί είχαν ισχύ 4,1 και 4,2 βαθμούς, ενώ ο τρίτος ήταν 4,2 βαθμών και διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά

O σεισμογράφος του στατικού ρομποτικού γεωλογικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε τους τρεις μεγαλύτερους έως τώρα σεισμούς στον Άρη, από τους οποίους ο ένας είχε, μάλιστα, διάρκεια μιάμισης ώρας.

Οι πρώτοι δύο σεισμοί είχαν ισχύ 4,1 και 4,2 βαθμούς, ενώ ο τρίτος -που σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου κατά την 1.000ή αρειανή μέρα του InSight- ήταν 4,2 βαθμών και διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, υπολογίστηκε ότι συνέβη σε μεγάλη απόσταση 8.500 χιλιομέτρων από το InSight, πράγμα που τον καθιστά επίσης τον πιο μακρινό σεισμό που έχει εντοπιστεί έως τώρα.  Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας αρειανός σεισμός 3,7 βαθμών από το 2019.

Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) έφθασε κοντά στον ισημερινό του Άρη τον Νοέμβριο του 2018 και έκτοτε μελετά το εσωτερικό τού γειτονικού πλανήτη με τα όργανά του, μεταξύ των οποίων ένας σεισμογράφος. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα σεισμικά κύματα, καθώς αυτά ταξιδεύουν διαμέσου του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του πλανήτη, για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το εσωτερικό του Άρη.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες της NASA προβληματίζονται επειδή αρειανή σκόνη έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του InSight, μειώνοντας έτσι την τροφοδοσία του σε ενέργεια, με συνέπεια να καθίσταται αναγκαία κατά περιόδους η διακοπή λειτουργίας ορισμένων οργάνων του, αλλά -τουλάχιστον προς το παρόν- όχι του σεισμογράφου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχέση - έρωτας
Η μέθοδος του Χάρβαρντ για ευτυχισμένες σχέσεις: 6 απλοί κανόνες που κρατούν τον έρωτα ζωντανό
Σχέσεις που Αντέχουν στον Χρόνο: Οι 6 Αρχές για Σύνδεση, Εμπιστοσύνη και Κατανόηση, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ
Η μέθοδος του Χάρβαρντ για ευτυχισμένες σχέσεις: 6 απλοί κανόνες που κρατούν τον έρωτα ζωντανό
kairos-aeras-mast.jpg
Αλλαγή σκηνικού στα δυτικά και βόρεια με καταιγίδες: Καλοκαιρινός ο καιρός στις περισσότερες περιοχές
Μεταβολή του καιρού στα δυτικά και βόρεια – Ζεστή η ημέρα στις περισσότερες περιοχές
Αλλαγή σκηνικού στα δυτικά και βόρεια με καταιγίδες: Καλοκαιρινός ο καιρός στις περισσότερες περιοχές
peripoliko astinomia perama
Άγριος ξυλοδαρμός έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά: Τον χτυπούσαν με πατίνι στο κεφάλι - Συνελήφθη 17χρονος
Γλυκά Νερά: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια 48χρονο και τον έστειλαν στη ΜΕΘ - «Μείνε όπως είσαι εκεί, να πεθάνεις»
Άγριος ξυλοδαρμός έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά: Τον χτυπούσαν με πατίνι στο κεφάλι - Συνελήφθη 17χρονος
DOYKAKIS IEP
Κατέρρευσε για άλλη μια φορά η Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
-Τί έπεσε στις εξετάσεις Γιωργάκη; -Η τράπεζα θεμάτων! (για γέλια και για κλάματα)
Κατέρρευσε για άλλη μια φορά η Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής