amal
«Μην μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ

Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται την Αμάλ, την 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 19:30.

Μετά τη Χίο, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, η μικρή Αμάλ, η μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, έρχεται στην Ελευσίνα, για να φωτίσει τις ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων, πολλών χωρισμένων από τις οικογένειές τους και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, όπως ακριβώς φανερώνει στη γλώσσα της το όνομά της.

Παράλληλα, από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» θα φιλοξενηθεί η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα βήμα μπροστά», με έργα σχολείων και δομών από όλη την Ελλάδα, εμπνευσμένα από το Ταξίδι της Αμάλ, καρπούς του εκπαιδευτικού του προγράμματος.

«Μην μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ. Ξεκινώντας από τη Συρία και διασχίζοντας την Ευρώπη, η μικρή προσφυγοπούλα αναζητά τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει μικρούς και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει για εκείνη το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Η Ελευσίνα, μια πόλη που αιώνες τώρα δίνει καταφύγιο σε ταξιδιώτες, εργάτες, πρόσφυγες και που -σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- υπήρξε μάρτυρας στο σμίξιμο μιας άλλης κόρης με τη μάνα της, σε αυτό της Περσεφόνης με τη θεά Δήμητρα, θα καλωσορίσει την Αμάλ με μια ομάδα νέων και μουσικές και τραγούδια από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Με την ευχή να σμίξει σύντομα με τη μητέρα της, θα της προσφέρει ένα ξεχωριστό δώρο· μία φούστα στολισμένη με παραδοσιακά φυλαχτά, μικρά κομμάτια της φιλίας τους, που θα της χαρίσουν ασφάλεια και προστασία στην υπόλοιπη διαδρομή της.

H φούστα της μικρής Αμάλ δημιουργήθηκε στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, που πραγματοποίησε η ομάδα Λαϊκάρτ (Ειρήνη Ευσταθίου, Ίρις Πλαϊτάκη, Μαρία Μίχου) στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ταξιδιού.

Στην Ελευσίνα, όσο η Αμάλ θα περπατάει, θα ακούει μια φωνή γνώριμη, μαγική, αυτή της Δήμητρας Γαλάνη. Τα λόγια και η μουσική της, δίνουν στην Αμάλ ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης που θα τη συντροφεύει στους επόμενους σταθμούς του ταξιδιού της. Η συνάντηση της Αμάλ με τη Δήμητρα Γαλάνη πραγματοποιείται με αφορμή τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια, το οποίο διεξάγεται στον εμβληματικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας (ΚΕΔΕ).

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Βιολάντα»
Η κίνηση αυτή ακολούθησε την αναβάθμιση της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Βιολάντα»
μαθητές σε σχολείο
Πρόταση της Ένωσης Διευθυντών για μέγιστο αριθμό 20 μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2026-2027
Στόχος οι μικρότερες τάξεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά μέσα στην επόμενη εξαετία
Πρόταση της Ένωσης Διευθυντών για μέγιστο αριθμό 20 μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2026-2027