Unicef-Unesco: Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να προκαλέσει «την καταστροφή μίας γενιάς»
Η επαναλειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να περιμένει το τέλος της πανδημίας ούτε τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και του προσωπικού, σύμφωνα με τις επικεφαλής της UNICEF και της UNESCO

Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας Covid-19, που αφορά περισσότερα των 156 εκατομμυρίων μαθητών σε δεκαεννέα χώρες, δεν μπορεί να διαρκέσει, διότι θα προκαλέσει «την καταστροφή μίας γενιάς», προειδοποιούν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Εδώ και δεκαοκτώ μήνες ξεκίνησε η επιδημία της Covid-19 και η εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών εξακολουθεί να είναι διαταραγμένη ... Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν», δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι γενικές διευθύντριες της Unicef και της Unesco Ενριέτα Φορ και Οντρέ Αζουλέ αντίστοιχα.

Για τις δύο γυναίκες, η επαναλειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να περιμένει το τέλος της πανδημίας ούτε τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και του προσωπικού και μπορεί να γίνει «με πλήρη ασφάλεια» αφού «τα σχολεία δεν ανήκουν στους βασικούς χώρους μετάδοσης».

Αντίθετα, «θα είναι ίσως αδύνατο να εμποδισθεί η αναπόφευκτη επίπτωση που θα υποστούν τα παιδιά και οι νέοι που δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Είτε πρόκειται για απώλεια μάθησης, ψυχολογικό στρες, έκθεση στη βία και τις καταχρήσεις, για απώλεια σχολικών γευμάτων και εμβολιασμών ή απουσία κοινωνικοποίησης, οι συνέπειες για τα παιδιά θα γίνουν αισθητές παντού: στις σχολικές τους επιδόσεις, στην κοινωνικοποίησή τους και στην σωματική και την ψυχική υγεία», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

«Πόσο μάλλον που οι πλέον πληγέντες είναι συχνά παιδιά από φτωχό περιβάλλον, που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα εξ αποστάσεως μάθησης, ή μικρά παιδιά που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης κλειδιά», αναφέρουν στην ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «απώλειες επίσης σοβαρές για τους γονείς».

«Για να αποφευχθεί η καταστροφή μίας γενιάς, απευθύνουμε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το κλείσιμο των σχολείων θέτει το μέλλον μας σε κίνδυνο μόνο και μόνο για την διαφύλαξη κατά αβέβαιο τρόπο του παρόντος μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ηλεκτρικά πατίνια
Τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια» ξεσπά η γιαγιά του μαθητή
Ασπρόπυργος - Ξεσπά η γιαγιά του 12χρονου: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια, να μη τα δίνουν σε παιδιά»
Τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια» ξεσπά η γιαγιά του μαθητή
syntaxioyhoi_lefta1.jpg
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν χαράτσι 20% για συντάξεις – Αίτημα για επιστροφή στο 6,67%
Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τα ποσοστά εξαγοράς πλασματικών χρόνων στο Δημόσιο
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν χαράτσι 20% για συντάξεις – Αίτημα για επιστροφή στο 6,67%
Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι
ΟΠΕΚΕΠΕ: Καθοριστικός παράγοντας για την ψήφο των Ελλήνων – Κοβέσι σταθερά στην κορυφή της εμπιστοσύνης
Κοβέσι απολαμβάνει υψηλής εμπιστοσύνης – Σκανδαλολογία και εκλογικές προθέσεις στο προσκήνιο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Καθοριστικός παράγοντας για την ψήφο των Ελλήνων – Κοβέσι σταθερά στην κορυφή της εμπιστοσύνης