τηλεκπαίδευ δημοτικό μαθητής
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η τηλεκπαίδευση στην εποχή του κορονοϊού - Προβλήματα και μαθητές χωρίς υπολογιστές ακόμα και στη Γερμανία

Ο Έρικ Γκραμπόφσκι πηγαίνει στην πρώτη Λυκείου. Μένει στο Κάιζερσλαουτερν της Γερμανίας και το σχολείο του παραμένει κλειστό μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως προβλέπουν τα νέα περιοριστικά μέτρα. «Η διδακτέα ύλη πρέπει να παραδίδεται μέσω διαδικτύου, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», λέει ο 15χρονος Έρικ, μιλώντας τηλεφωνικά στην Deutsche Welle. Για παράδειγμα αυτήν την ώρα έχει Γαλλικά, αλλά οι μαθητές δεν μπορούν να μπουν ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, οι διακομιστές έχουν μάλλον υπερφορτωθεί. Αποτέλεσμα: το μάθημα Γαλλικών αναβάλλεται. "Τα προβλήματα με τους διακομιστές πρέπει να λυθούν επιτέλους, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση", λέει ο Έρικ. "Δεν ξέρουμε καν αν θα επιστρέψουμε στο σχολείο τον Φεβρουάριο, πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα αυτά τα προβλήματα που έχει το μάθημα εξ αποστάσεως".

Το σχολείο του Έρικ στο Καιζερσλάουτερν δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθειά του να προσαρμόσει τα μαθήματα στις ανάγκες της σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Σχεδόν έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού και εννέα μήνες μετά το πρώτο λόκνταουν τα τεχνικά προβλήματα παραμένουν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει μεν εξαγγείλει ένα "ψηφιακό πακέτο" ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, αλλά, όπως επισημαίνει η Νίνα Μπράνταου, συνεργάτις του Γερμανικού Συνδέσμου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Bitcom), οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. "Θέλει χρόνο η απορρόφηση των πόρων από τα σχολεία, είναι απίστευτα γραφειοκρατική η διαδικασία. Άλλες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα", λέει.

Δεν αρκεί η προμήθεια νέων υπολογιστών

Πριν από την πανδημία τα σχολεία στη Γερμανία διέθεταν, κατά μέσο όρο, έξι υπολογιστές ανά δέκα μαθητές. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2018, άλλες βιομηχανικές χώρες είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην τηλε-εκπαίδευση, καθώς ήδη διέθεταν εννέα υπολογιστές ανά δέκα μαθητές. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το πρώτο λόκνταουν τα περισσότερα γερμανικά σχολεία έδωσαν προτεραιότητα στην προμήθεια νέων υπολογιστών και τάμπλετ. Ο Έρικ Γκραμπόφσκι λέει ότι πέρσι το φθινόπωρο το σχολείο του έλαβε 120 φορητούς υπολογιστές (netbooks) τους οποίους μοίρασε σε μαθητές που δεν διέθεταν υπολογιστή στο σπίτι τους. Είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά αυτό δεν αρκεί, όπως επισημαίνει η Νίνα Μπράνταου από τον σύνδεσμο Bitcom.

"Το ζήτημα είναι να εξοικειώνονται και οι εκπαιδευτικοί με τις νέες συσκευές, με τις ψηφιακές μεθόδους", λέει. "Να μπορούν να τις αξιοποιήσουν, ώστε να παράγουν προστιθέμενη αξία στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε προγράμματα μετεκπαίδευσης και καλύτερη προετοιμασία. Έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε..." Από και και πέρα, επισημαίνει η Νίνα Μπράνταου, σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης με το διαδίκτυο, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Χώρες-πρότυπο στην Ευρώπη θεωρούνται η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Εσθονία.

Άλλο μάθημα, άλλο εργασίες για το σπίτι

Αλλά και στις χώρες-πρότυπο δεν λείπουν τα προβλήματα. Όπως λέει o Γιέσπερ Τέκε, καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Άαρχους, στη Δανία, το κράτος έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε υλική υποδομή, αλλά πολλές φορές "οι ίδιοι οι δάσκαλοι δυσκολεύονται ή και φοβούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής διδασκαλίας".

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει ο ίδιος, λέει ο Γιέσπερ Τέκε, οκτώ στους δέκα μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πραγματικότητα δεν έκαναν "μάθημα" εξ αποστάσεως, αλλά απλώς έπαιρναν κάποιες ασκήσεις για το σπίτι, τις οποίες έλυναν μόνοι τους. "Οι εκπαιδευτικοί έχουν υπολογιστές, ψηφιακούς πίνακες, όλα αυτά υπάρχουν", λέει ο Δανός καθηγητής. "Αυτό που λείπει είναι οι επενδύσεις σε νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, το οποίο να λειτουργεί και σε ψηφιακό περιβάλλον".

Πηγή: Deutsche Welle

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Δήμος Χαλανδρίου: Ομόφωνη στήριξη στους 58 συμβασιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ομόφωνη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου στον αγώνα μονιμοποίησης των συμβασιούχων της Προσχολικής Αγωγής
Δήμος Χαλανδρίου: Ομόφωνη στήριξη στους 58 συμβασιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μητσοτάκης Πράγα
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: Τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην Πράγα - Τι απάντησε ο Έλληνας...
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: Τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού - Μακάρι να μάθουμε
«Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη του...
Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού - Μακάρι να μάθουμε