Βερολίνο-Κορονοϊός: Απαγόρευση διαδηλώσεων μετά τους 20.000 αντιεμβολιαστές και αρνητές των μέτρων
Οι αρχές της γερμανικής πρωτεύουσας απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις, ενόψει νέου καλέσματος ακροδεξιών, νεοναζί, αρνητών των μέτρων κατά του κορονοϊού και αντιεμβολιαστών αυτό το Σαββατοκύριακο

Την απαγόρευση των διαδηλώσεων που σχεδιάζονταν για αυτό το Σαββατοκύριακο εναντίον των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, αφού οι διοργανωτές συγκέντρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα δεν διασφάλισαν ότι οι συμμετέχοντες θα φορούσαν μάσκες και θα κρατούσαν αποστάσεις, επέβαλαν οι αρχές του Βερολίνου.

Ο Αντρέας Γκάιζελ, γερουσιαστής Εσωτερικών της πρωτεύουσας της Γερμανίας, δήλωσε πως οι αρχές πρέπει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από την μόλυνση. «Είμαστε ακόμη στο μέσο μιας πανδημίας με αυξανόμενους αριθμούς μόλυνσης», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου περίπου 20.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ακροδεξιών και αντιεμβολιαστών πραγματοποίησαν πορεία στο Βερολίνο. Ο Γκάιζελ τόνισε πως οι διοργανωτές εκείνης της διαδήλωσης παραβίασαν εκ προθέσεως τους κανόνες που είχαν αποδεχθεί προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Το κράτος δεν μπορεί να παρακάμπτεται», είπε και πρόσθεσε πως δεν θέλει το Βερολίνο να γίνει σκηνή για υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές», τόνισε. «Αν παρόλη την απαγόρευση συγκεντρωθούν πλήθη, η αστυνομία θα επέμβει», ξεκαθάρισε ακόμα.

Στη Γερμανία, από τις αρχές Ιουλίου, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων, παρόλο που η χώρα κατάφερε να διατηρήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 σε σύγκριση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου

Frankfurter Rundschau: «Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τις οποίες ζήτησαν και οι νεοναζί, είναι μια καλή είδηση. Δεν είναι καλή είδηση ο λόγος: έχουν απαγορευτεί. Ακόμα κι αν αυτό ήταν δικαιολογημένο - μια απαγόρευση διαδήλωσης δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει όποιον δεν αντιλαμβάνεται την ελευθερία ως κενό γράμμα, αλλά ως βασική αρχή του κράτους δικαίου. Το αν η απαγόρευση είναι νομικά έγκυρη παραμένει ανοιχτό. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η απαγόρευση αποτελεί ήδη μια ήττα της δημοκρατίας: Η απόφαση θα ήταν περιττή εάν οι αρνητές του κράτους δικαίου της ακροδεξιάς δεν είχαν καταφέρει να εργαλειοποιήσουν τις -- εν μέρει κατανοητές -- αμφιβολίες σχετικά με τους περιορισμούς της ελευθερίας για τους εχθρικούς προς την ελευθερία σκοπούς τους. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα επιμέρους κανονισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πνίγεται από τις κραυγές μίσους των Ναζί.»

Die Zeit: «Αυτή η διαδήλωση των ακροδεξιών εξτρεμιστών αρνητών της μάσκας θα έθετε σε κίνδυνο το Βερολίνο και τους κατοίκους του. Και θα δημιουργούσε ένα οξύ πρόβλημα αξιοπιστίας για την πολιτική. Διότι, ποιος θα εξακολουθούσε να τηρεί τους κανόνες για τον κορονοϊό όταν πραγματοποιείται μια τέτοια διαδήλωση μπροστά στο Κοινοβούλιο (Bundestag) με την έγκριση των πολιτικών - και μάλιστα για δεύτερη φορά; Τώρα είναι εύκολα προβλέψιμο πώς θα αντιδράσουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Λίγο μετά την απόφαση της Γερουσίας του Βερολίνου, ο πρόεδρος της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), Γιοργκ Μόιτεν, έκανε λόγο για ένα «ολοκληρωτικό μέτρο». Ο μύθος του «κράτους μη δικαίου», που απαγορεύει στους πολίτες του να διαδηλώνουν επινοώντας κινδύνους, θα βρει τον δρόμο του μέσω των καναλιών σύγχυσης και των ακροδεξιών εξτρεμιστών και θα προσγειωθεί στις οθόνες κινητών τηλεφώνων πολλών πρώην κανονικών πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς.»

Berliner Zeitung: «Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) γερουσιαστής Εσωτερικών της πόλης του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ  απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, διότι αναμενόταν ότι θα υπήρχαν παραβιάσεις των κανονισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στην διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο 15.000 άνθρωποι στην Αλεξάντερπλατς (κεντρική πλατεία του Βερολίνου). Οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές τότε. Τον κανόνα που έθεσε η αστυνομία να τηρηθούν οι αποστάσεις δεν τον ακολούθησαν όμως οι περισσότεροι».

Berliner Morgenpost: «Ακόμα κι αν ισχύει ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν διεισδύσει στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, η απόφαση του γερουσιαστή Γκάιζελ είναι λανθασμένη για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι δύσκολο να το αντέξει κάποιος, αλλά δεν απαγορεύεται οι παραπληροφορημένοι πολίτες να αγνοούν τα στοιχεία και να αμφισβητούν την ύπαρξη ή την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Η απαγόρευση είναι επιπλέον νερό στον μύλο όσων αισθάνονται ότι διώκονται στη Γερμανία και παραπονούνται ότι δεν τους επιτρέπεται να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους. Θα ήταν πιο σοφό να δίνονταν στους διοργανωτές σαφείς οδηγίες και να διατυπώνονταν οι όροι υγιεινής. Εάν δεν τις ακολουθούσαν, η εκδήλωση θα τερματιζόταν και θα διαλυόταν. Θα άξιζε τον κόπο να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση. Η ισχύς του κράτους δικαίου αποδεικνύεται ακριβώς από το γεγονός ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνει ισχύουν και για εκείνους που περιφρονούν το σύστημα».

Stuttgarter Nachrichten: «Ο γερουσιαστής Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, έχει δίκιο όταν λέει ότι η απαγόρευση δεν είναι μια απόφαση κατά της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αλλά μια απόφαση για την προστασία από τις λοιμώξεις. Αυτοάμυνας, δηλαδή. Το αν θα δικαιωθεί στα δικαστήρια θα φανεί. Αλλά σε εκείνους που δεν φορούν μάσκα και παρουσιάζονται ως σοκαρισμένοι πρέπει να ειπωθεί το εξής: Όποιος ζητά ειλικρινά την ελευθερία των συγκεντρώσεων δεν επιτρέπεται να εννοεί την ελευθερία ως παραβίαση των κανόνων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή αναμετάδοση μαθημάτων από την αίθουσα διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν - Έγγραφο της Περιφερειακής...
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης