Δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού αφήνουν τα τριγωνικά φακελάκια του τσαγιού στο φλυτζάνι
Ερευνα του Καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ. Προτιμότερο να βράζουμε φύλλα τσαγιού, ή να χρησιμοποιούμε συμβατικά χάρτινα φακελάκια

Τώρα που σιγά σιγά χειμωνιάζει, όλοι μας αρχίζουμε να αναζητούμε ένα ωραίο, ζεστό φλιτζάνι τσάι για να μας ζεστάνει. Όμως αυτή η ευχάριστη συνήθειά μας ενδέχεται να μην είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία μας.

Όπως προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, τα φακελάκια «πυραμίδες» στις ατομικές συσκευασίες του τσαγιού (και συναφών ροφημάτων) από νάιλον και κατεργασμένο πολυαιθυλένιο (Pet), εξόν του ότι δεν είναι οι συνηθισμένες χάρτινες συσκευασίες, αφήνουν δισ. μικρο-και νανο-ίνες στην επαφή τους με το βραστό νερό, συνιστώντας δυνητική απειλή για τη ζωή μας. Και καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology, οι καναδοί ερευνητές μελέτησαν τέσσερα είδη συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφαίρεσαν το τσάι και τις καθάρισαν. Στη συνέχεια τις εμβάπτισαν σε νερό θερμοκρασίας 95ο C κι ανέλυσαν τα υπολείμματα.

Ανακάλυψαν έτσι πως σε έναν όγκο που αναλογεί σε ένα φλιτζάνι τσαγιού εκλύονται κατά μέσον όρο 11,6 δισ. μικροσωματίδια διαμέτρου άνω των 100 νανομέτρων και 3,1 δισ. νανοσωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 100 νανομέτρων.

Οι χημικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν πως τα σωματίδια τούτα αντιστοιχούν στα φίλτρα από νάιλον και Pet. «Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται σε άλλα τρόφιμα και ποτά», εξηγεί η ερευνήτρια Ναταλί Τουφένκι.

«Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι, που κι αυτό έχει μία σχετικώς υψηλή συγκέντρωση, περιλαμβάνει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού σε κάθε γραμμάριο. Ενώ στο φακελάκι τσαγιού εμπεριέχονται 16 μικρογραμμάρια, μία μάζα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη», προσθέτει.

Αλλά ποια συνέπεια μπορούν να έχουν στην υγεία μας όλα τούτα τα μικρο-και νανο-σωματίδια που καταναλώνουμε; Είναι δύσκολο να έχουμε σαφή απάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις συνέπειες σε έναν μικροοργανισμό στο θαλάσσιο πλαγκτόν, τον υδρόβιο ψύλλο και διαπίστωσαν πολλές διαφορές, τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην ανάπτυξή του. Και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποσότητα που απορροφά.

Έτσι, οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης τσαγιού και ροφημάτων σε φίλτρα από πλαστικό. Δηλ. είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στην συνήθεια του βρασίματος κανονικών φύλλων τσαγιού, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε τα συμβατικά, χάρτινα, φακελάκια.

ΑΠΕ ΜΠΕ με πληροφορίες από La Repubblica

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιάννης Μάγγος
Γιάννης Μάγγος σε Χρυσοχοΐδη: «Γιατί τέτοια στοχοποίηση προς ένα πατέρα που ζητάει δικαιοσύνη;»
Ο Γιάννης Μάγγος καταγγέλλει πενταετή στοχοποίηση, βία και ψυχολογικό πόλεμο από τις αρχές, με μήνυση από καταδικασμένο αστυνομικό και συστηματική...
Γιάννης Μάγγος σε Χρυσοχοΐδη: «Γιατί τέτοια στοχοποίηση προς ένα πατέρα που ζητάει δικαιοσύνη;»
newsletters__taste the city new
Πανεπιστήμιο Πατρών: Welcome to UP 2025 & “Taste the City”: Οι πρωτοετείς φοιτητές ανακαλύπτουν τις γεύσεις της Πάτρας με ειδικές προσφορές
Welcome to UP 2025 & “Taste the City”: Οι πρωτοετείς φοιτητές ανακαλύπτουν τις γεύσεις της Πάτρας με ειδικές προσφορές
Πανεπιστήμιο Πατρών: Welcome to UP 2025 & “Taste the City”: Οι πρωτοετείς φοιτητές ανακαλύπτουν τις γεύσεις της Πάτρας με ειδικές προσφορές
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σοφία Ζαχαράκη: «Εγκαινιάζουμε το 8ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας, ένα σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας» μέσα στις φυλακές»
8ο ΕΠΑ.Λ. Λάρισας: Το πρώτο επαγγελματικό λύκειο μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα
Σοφία Ζαχαράκη: «Εγκαινιάζουμε το 8ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας, ένα σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας» μέσα στις φυλακές»
φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής, Καμπέρου Θανούλα – Δανάη, ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες Υπερπήδησης Εμποδίων
Πανεπιστήμιο Πατρών: Εθνική διάκριση για τη Θανούλα Καμπέρου – Χάλκινο στους Βαλκανικούς Αγώνες Υπερπήδησης Εμποδίων
Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και διεθνής διάκριση για τη νεαρή αθλήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
Πανεπιστήμιο Πατρών: Εθνική διάκριση για τη Θανούλα Καμπέρου – Χάλκινο στους Βαλκανικούς Αγώνες Υπερπήδησης Εμποδίων