Βραζιλία: Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων δολοφονήθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της Αμαζονίας
Ένας Βραζιλιάνος που εργαζόταν για την υπεράσπιση των αυτοχθόνων λαών της Αμαζονίας δολοφονήθηκε από ένοπλο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο δημόσιος θεσμός που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα των ιθαγενών, για την οποία το θέμα εργαζόταν περιστασιακά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «θλίψη του για τη δολοφονία του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντους», ο οποίος είχε συμμετάσχει σε αποστολές του οργανισμού αυτού στην Ταμπατσίνγκα, μικρή πόλη στα σύνορα με το Περού και με την Κολομβία.

Σύμφωνα με την ένωση Indigenistas Associados, στην οποία ανήκουν συνεργάτες του FUNAI, το θύμα δολοφονήθηκε «μπροστά στην οικογένειά του».

Η οργάνωση αυτή έκανε λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες ο φόνος πιθανόν διαπράχθηκε «λόγω του αγώνα του εναντίον των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί».

Ο Περέιρα ντος Σάντους εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών».

Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Μερικά χιλιόμετρα από την Ταμπατσίνγκα, όπου δολοφονήθηκε ο Περέιρα ντος Σάντους, αντιπρόσωποι επτά λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκαν την ίδια ημέρα στη Λετίσια, παραμεθόρια πόλη της Κολομβίας, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας του δάσους του Αμαζονίου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και η κυβέρνησή του δέχονται έντονες επικρίσεις το τελευταίο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της αποψίλωσης του τροπικού δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Η FUNAI έχει τρεις βάσεις στη Βάλε ντο Τζαβαρί για να προστατεύει μια περιοχή έκτασης περίπου ίσης με αυτή της Αυστρίας, όπου ζουν 6.000 αυτόχθονες που ανήκουν σε οκτώ φυλές και άλλες περίπου 16 φυλές που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο.

Η Indigenistas Associados προέτρεψε τις αρχές να δείξουν πως η Μπραζίλια «δεν ανέχεται τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται, στο πλαίσιο του κράτους του νόμου, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη
Σύγκρουση εκπαιδευτικών για τα Λαϊκά Φροντιστήρια: Στο επίκεντρο η αλληλεγγύη στην εκπαίδευση
Αιχμηρή ανακοίνωση εκπαιδευτικών στη Ζάκυνθο καταγγέλλει επίθεση και υπερασπίζεται τον κοινωνικό ρόλο της στήριξης μαθητών
Σύγκρουση εκπαιδευτικών για τα Λαϊκά Φροντιστήρια: Στο επίκεντρο η αλληλεγγύη στην εκπαίδευση
πετρελαιο
Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Τραμπ για σφοδρά χτυπήματα στο Ιράν
Ανατιμήσεις στις τιμές του πετρελαίου έφερε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά σκληρά»...
Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Τραμπ για σφοδρά χτυπήματα στο Ιράν
Αλέξης Τσίπρας
Ανοίγει τα χαρτιά του απόψε ο Τσίπρας για το νέο πολιτικό εγχείρημα; - Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά βρίσκονται σε κατάσταση πανικού
Απόψε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον «Αντέννα» - Η ομολογία Βασιλειάδη που άναψε φωτιές στην Αριστερά
Ανοίγει τα χαρτιά του απόψε ο Τσίπρας για το νέο πολιτικό εγχείρημα; - Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά βρίσκονται σε κατάσταση πανικού