Το «Τσουνάμι της Εκπαίδευσης» «σάρωσε» τη Βραζιλία
Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης - Ιδιώτες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια θέλει να εισάγει ο ακροδεξιός Μπολσονάρου - Στο στόχαστρο η εκπαίδευση των φτωχότερων στρωμάτων και ο... Paulo Freire!

Κεντρική Εικόνα: «Η Βραζιλία αξίζει Εκπαίδευση», το σύνθημα του πανό

Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε περισσότερες από 150 πόλεις της Βραζιλίας. 

Η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE) κάλεσε τους Βραζιλιάνους να συμμετάσχουν σε πανεθνική απεργία, ενάντια στην πολιτική του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάυου, για την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση.

Αυστηρά μέτρα εναντίον των διαδηλωτών ζήτησε από την Εθνική Δύναμη Δημόσιας Ασφάλειας (FSNP) ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Σέργιο Μόρο, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσαν φοιτητές, μαθητές και καθηγητές στην πλατεία Υπουργείων, στη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, την Τρίτη.

Οι διοργανωτές αποκαλούν την κινητοποίηση στη Μπραζίλια ως «το Τσουνάμι της Εκπαίδευσης». Η εν λόγω διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με την αντίστοιχη διαδήλωση γυναικών, εκπροσώπων πάνω από εκατό αυτοχθόνων πληθυσμών της Αμαζονίας, στην πλατεία Υπουργείων, ενάντια στην κατάργηση θεσμών, νόμων και πολιτικών που σχετίζονται με την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας είχε σαν σκοπό να «διαφυλάξει τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του λαού». Πάντως, το Brazil 247 προειδοποίησε ότι την τελευταία φορά που αναπτύχθηκε η FSNP, κυριάρχησε η βίας και η καταστολή.

Ελεγχόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή η ειδική στρατιωτικοποιημένη αστυνομία μπορεί να δράσει οπουδήποτε στη χώρα, εάν οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν «εξαιρετικές περιστάσεις».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Τρίτης, οι «επιτροπές δημοκρατίας» ζητούν την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος παραμένει στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά.

Ιδιώτες στα πανεπιστήμια και τα σχολεία θέλει να εισάγει ο Μπολσονάρου

Ένα από τα μέτρα του Μπολσονάρου που προκάλεσε την οργή πολλών πολιτών είναι το «Join the Future» (FS), πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας τον Ιούλιο. Ουσιαστικός στόχος είναι  να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και να οργανώσει τη συμμετοχή τους στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ακτιβιστές και εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός σκοπός της είναι να ιδιωτικοποιήσει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και να περιορίσει την αυτονομία των πανεπιστημιακών εργαζομένων, των ερευνητών, των καθηγητών και των φοιτητών.

«Το πρόγραμμα «Join the Future» σημαίνει περικοπές πρώτα, ιδιωτικοποίηση αργότερα», επισημαίνει η Εθνική Ένωση Φοιτητών, υπενθυμίζοντας ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης αποτελούν επίθεση κατά των επιλογών ζωής των νέων.

Στο στόχαστρο η εκπαίδευση των φτωχότερων στρωμάτων και ο... Paulo Freire!

Εν τω μεταξύ, ο Guilherme Boulos, πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Κόμματος της Ελευθερίας (PSOL), υπενθύμισε ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει ήδη πλήξει άμεσα την εκπαίδευση των φτωχότερων.

«Ο Paulo Freire δημιούργησε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδο γραμματισμού. Το υπουργείο Παιδείας, που δεν κουράζεται να της επιτίθεται, έχει ήδη περικόψει 88 εκατομμύρια δολάρια σε βιβλία για τη βασική εκπαίδευση», δήλωσε ο Boulos, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν «το πραγματικό πρόσωπο της διοίκησης του Μπολσονάρου».

Ο νεοφιλελευθερισμός «σαρώνει» τα Πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος του Κόμματος των Εργατών (PT), Gleisi Hoffmann, τόνισε από την πλευρά του ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επηρεάζουν ακόμη και τις πιο βασικές συνθήκες λειτουργίας των πανεπιστημίων.

«Τα πανεπιστήμια πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν αν δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε, ερωτώμενος «πόσο μακριά θα φθάσει η περιφρόνηση του Ζαΐχ Μπλσονάρου για την εκπαίδευση;»

Με πληροφορίες από Telesur

Σύνταξη-Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου

σχετικά άρθρα

Φοιτητές από τις ΗΠΑ στη Ρόδο στα πλαίσια συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ίδρυμα της πόλης Tarpon Springs, Florida
Φοιτητές από τις ΗΠΑ στη Ρόδο στα πλαίσια συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ίδρυμα της πόλης Tarpon Springs, Florida
Φωτο: Οι συντελεστές της συμφωνίας μετά την υπογραφή της
Φοιτητές από τις ΗΠΑ στη Ρόδο στα πλαίσια συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ίδρυμα της πόλης Tarpon Springs, Florida