Σουηδία: Υστερία στο Twitter για ντοκιμαντέρ για τους πρώτους, σκουρόχρωμους κατοίκους
Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε... αναφυλαξία στους ακροδεξιούς της χώρας

Ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το κανάλι STV έχει ήδη αρχίσει να... βομβαρδίζει τη δημόσια σφαίρα της Σουηδίας. Ο λόγος ένα επίμαχο promo που απεικονίζονται οι πρώτοι κάτοικοι της χώρας ως σκουρόχρωμοι και γαλανομάτες. 

Φυσικά, πρόκειται για τους πρώτους, προϊστορικούς πληθυσμούς της χώρας που άρχισαν να καταφθάνουν κατά την εποχή των Παγετώνων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που αναλύει το ντοκιμαντέρ, ένα δεύτερο πληθυσμιακό κύμα άρχισε να εποικίζει την Σκανδιναβική χερσόνησο την ίδια, περίπου περίοδο, το οποίο είχε τα "τυπικά" σκανδιναβικά χαρακτηριστικά δέρματος. Οι δύο φυλές με την πάροδο των αιώνων αναμείχθηκαν και τύπος που επικράτησε ήταν το λευκό δέρμα και τα ξανθά μαλλιά. Η επικράτηση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ανταποκρίνεται στην ανάγκη για υψηλή παραγωγή βιταμίνης D, ώστε να αντέξουν στον βαρύ χειμώνα.

Τα σχόλια στο twitter, από την άλλη, βλέπουν πίσω από την παραγωγή μια προσπάθεια να αλλοιωθεί ο "παραδοσιακός" σκανδιναβικός φυλετικός τύπος αλλά και να περάσουν "υπόγεια" μηνύματα υπέρ της μετανάστευσης.

 

σχετικά άρθρα