Έφτιαξαν βιβλιοθήκη με πάνω από 6.000 βιβλία που μάζεψαν ...από τα σκουπίδια
Άγκυρα, Τουρκία

Μια ίσως μοναδική στον κόσμο βιβλιοθήκη έχει ανοίξει στην περιοχή Çankaya στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Οι εργάτες του δήμου ξόδεψαν πολλούς μήνες συγκεντρώνοντας διάφορα βιβλία που έβρισκαν πεταμένα σε δρόμους ή κάδους απορριμάτων, στην αρχή για προσωπική ανάγνωση. Όμως, η κίνηση σιγά σιγά άρχισε να οργανώνεται με τη συμμετοχή κατοίκων, οι οποίοι δώρισαν βιβλία προορισμένα... για τα σκουπίδια.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος του δήμου αποφάσισαν με βάση αυτά τα βιβλία να στήσουν μια βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό.

«Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που άφηναν τα βιβλία στους δρόμους κι από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που έψαχναν για αυτά τα βιβλία», δηλώνουν μερικοί από τους υπαλλήλους που εμπνεύστηκαν την ιδέα. «Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε αυτή τη διαφορετική και μοναδική βιβλιοθήκη».

Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία που έχουν να κάνουν με τη λογοτεχνία,την  επιστημονική φαντασία και έρευνα και με τα παιδικά βιβλία. Υπάρχουν, επίσης, βιβλία και σε άλλες γλώσσες πέρα από τα Τούρκικα, που μπορούν να τα διαβάσουν οι ξένοι επισκέπτες.

Ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων στεγάζει αυτή την πρωτότυπη βιβλιοθήκη, από την οποία το κοινό μπορεί να δανειστεί για αρκετό διάστημα όποιο από τα βιβλία επιθυμεί. Στις σημαντικές κινήσεις της βιβλιοθήκης ανήκει και η συνεργασία με σχολεία, με άλλους οργανισμούς ή ακόμα και με φυλακές στους οποίους δανείζει και πάλι πολλά από τα βιβλία που έχει συγκεντρώσει.

σχετικά άρθρα

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής: Έκπτωση στα ΚΤΕΛ Αττικής για την μεταφορά εκπαιδευτικών
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής: Έκπτωση στα ΚΤΕΛ Αττικής για την μεταφορά εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση ΣΕΕΠΕΑ Αττικής για 25% έκπτωση και τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος/η μέλος του Συλλόγου
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής: Έκπτωση στα ΚΤΕΛ Αττικής για την μεταφορά εκπαιδευτικών