Τα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού οικισμού Νεάπολη ανακαλύφθηκαν βυθισμένα στις ακτές της Τυνησίας, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η πόλη εξαφανίστηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι.
Η υποβρύχια πολιτεία βρέθηκε κοντά στη Ναμπούλ από αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Εθνικής Κληρονομιάς της Τυνησίας και του ιταλικού πανεπιστημίου του Σάσσαρι σε μια αποστολή που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια.
Σύμφωνα με το AFP, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Νεάπολη επλήγη από μεγάλα κύματα το 365 μ.Χ.
Εικόνες από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα δείχνουν ίχνη ρωμαϊκών δρόμων και κτιρίων.
Ο αρχαιολόγος Mounir Fantar περιέγραψε εντοπισμό των λειψάνων της ρωμαϊκής πόλης ως "σημαντική ανακάλυψη". Η πόλη θεωρείται ότι είχε μάλλον το μονοπώλιο εξαγωγής Γάρου, ένα καρύκευμα παρασκευασμένο από ψάρι, δημοφιλές σε Ρώμη, Ελλάδα και Βυζάντιο.
"Η ανακάλυψη μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα ότι η Νεάπολη ήταν ένα σημαντικό κέντρο για την παρασκευή γάρου και παστών ψαριών, ίσως το μεγαλύτερο στον ρωμαϊκό κόσμο", δήλωσε ο Fantar στο AFP.
"Πιθανόν οι άρχοντες της Νεάπολης όφειλαν τις περιουσίες τους στο γάρο".
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ