Thumbnail
Μπροστά σε μία νέα ανακάλυψη στους Κήπους Σαλαλάτ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.

Όπως αποκαλύπτει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παπακώστα, που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα 21 χρόνια ανασκαφών στην περιοχή, με την ομάδα της έχει ανακαλύψει μία τεράστια λαξευτή σήραγγα, από την έρευνα της οποίας μπορεί να έλθουν στο φως πολλά νέα στοιχεία, για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σημαντικά ευρήματα, στο τεράστιο αρχαίο κτίριο που ήδη γίνονται οι ανασκαφές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.).

Το μεγάλο αυτό δημόσιο κτίριο Πτολεμαϊκής εποχής όπου ανακαλύφθηκε και η λαξευτή σήραγγα, εντοπίστηκε το 2015, σε βάθος 10 μέτρων, και παρά τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες (υδροφόρος ορίζοντας, τόνοι επιχώσεων, κλπ…), η ανασκαφή συνεχίζεται με εξαιρετικά ευρήματα.

Το κτίριο είναι υπερμεγέθες, δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη τα όριά του, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι είχε καμαροειδή οροφή.

«Η σημασία της ανακάλυψης αυτής είναι πολύ σημαντική, γιατί η περιοχή που διεξάγεται η έρευνα ανήκε κατά την αρχαιότητα στη Βασιλική Συνοικία των Πτολεμαίων, για τα κτίρια της οποίας υπάρχουν πληροφορίες από τις αρχαίες πηγές», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα αρχαιολόγος και ανασκαφέας.

Η κ. Παπακώστα τονίζει ότι οι ανασκαφές αυτές είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής προσφοράς και πρωτοβουλίας, καθώς η χρηματοδότηση των ανασκαφών βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικούς φορείς και χορηγούς, σημαντικότεροι των οποίων είναι μέχρι σήμερα είναι η ελληνική εταιρεία ΚΛΕΟΣ ΑΕ και η αιγυπτιακή εταιρεία RELIANCE GROUP OF COMPANIES, μαζί με το ίδρυμα MOHEB KASSABGUI FOUNDATION.

Το Ε.Ι.Ε.Α.Π. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα και παράρτημα στην Αλεξάνδρεια, με διευθύντρια την κ. Παπακώστα, του οποίου στόχος είναι η αρχαιολογική έρευνα και μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού εκτός της ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα η μελέτη και η έρευνα της Ελληνιστικής Αλεξανδρινής περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού
Αιχμές Καρυστιανού για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Δεν μπορείς να βαφτίζεις «θερμή υποδοχή» μία εθνική ήττα
Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να θεωρείται ουσιαστικός διάλογος όταν η Τουρκία διατηρεί παράνομες NAVTEX στο Αιγαίο, κατέχει το 37% της Κύπρου, προωθεί...
Αιχμές Καρυστιανού για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Δεν μπορείς να βαφτίζεις «θερμή υποδοχή» μία εθνική ήττα
Πτώση σοβάδων σε σχολείο
Πτώση σοβάδων σε Δημοτικό Σχολείο στο Παλαιό Φάληρο: «Στις τουαλέτες έσταζαν νερά από το ταβάνι κάθε φορά που έβρεχε»
«Αφήνουν τα σχολεία να σαπίζουν»: Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες στο Παλαιό Φάληρο
Πτώση σοβάδων σε Δημοτικό Σχολείο στο Παλαιό Φάληρο: «Στις τουαλέτες έσταζαν νερά από το ταβάνι κάθε φορά που έβρεχε»
Υπουργείο Παιδείας
Ωρολόγιο πρόγραμμα: Τι προβλέπει η νέα απόφαση για τα σχολεία στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου Λονδίνου και Ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου Βρυξελλών
Ωρολόγιο πρόγραμμα: Τι προβλέπει η νέα απόφαση για τα σχολεία στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες