Thumbnail
Με κατάσχεση απειλείται η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, εξαιτίας του προστίμου 40 εκατομμυρίων ευρώ που επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο εις βάρος της χώρας για την υπόθεση C4I.  

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» για την εξέλιξη αυτή έχουν ήδη ενημερωθεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η υπόθεση αφορά την προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας SAIC κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστού και ως C4I.

Το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιούλιο του 2013 το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπόλοιπο οφειλής συν τις εγγυητικές επιστολές που είχε (παράνομα, σύμφωνα με την ετυμηγορία) εισπράξει το Δημόσιο. Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του ICC.

Η ετυμηγορία αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή έπρεπε να παραπεμφθεί για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την είχε εκδώσει, όμως με νέα σύνθεση.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημείο θυμάτων των Τεμπών στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έξω από τη Βουλή
Τέμπη: Εξώδικη διαμαρτυρία συγγενών κατά του Δημοσίου για μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση
Καταγγέλλουν παράβαση της υποχρέωσης παρουσίας του ΝΣΚ στη δίκη για τους ελεγκτές της ΕΑΔ
Τέμπη: Εξώδικη διαμαρτυρία συγγενών κατά του Δημοσίου για μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση
διακριση
Βράβευση των μαθητών και της ΕΠΑΣ Μαθητείας Ξάνθης σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής
Η ΕΠΑΣ Μαθητείας Ξάνθης συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοση συμμετοχών και διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς στην ειδικότητα της μαγειρικής τέχνης
Βράβευση των μαθητών και της ΕΠΑΣ Μαθητείας Ξάνθης σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής
χρυση
Συγκέντρωση φοιτητών την Τετάρτη στο Εφετείο που θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Στην ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ χαρακτηρίζει τους ναζί φασίστες ως «μαντρόσκυλα του συστήματος» που στοχεύουν στην καταστολή των λαϊκών αγώνων, ενώ...
Συγκέντρωση φοιτητών την Τετάρτη στο Εφετείο που θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
Σχολικό λεωφορείο με την επιγραφή Ιόνιος Σχολή
ΟΙΕΛΕ: 24ωρη απεργία στην Ιόνιο Σχολή εν μέσω καταγγελιών για εκποίηση και απολύσεις
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επίσημες απαντήσεις για το μέλλον της μονάδας στη Φιλοθέη
ΟΙΕΛΕ: 24ωρη απεργία στην Ιόνιο Σχολή εν μέσω καταγγελιών για εκποίηση και απολύσεις