Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
"Ο κύριος εκβιασμός της Γερμανίας και των εταίρων της στην Ευρωζώνη συνίσταται στην προειδοποίηση για τη διακοπή της Επείγουσας Συνδρομής Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και το ωμό χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τις 25 Μαρτίου.

"Ο κύριος εκβιασμός της Γερμανίας και των εταίρων της στην Ευρωζώνη συνίσταται στην προειδοποίηση για τη διακοπή της Επείγουσας Συνδρομής Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και το ωμό χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τις 25 Μαρτίου. Με βάση τις σημερινές συνθήκες και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη προχωρήσει σε έκδοση εθνικού νομίσματος, αυτό οδηγεί στην άμεση κατάρρευση όλου του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, σε πανικό και σε γενικό μπλοκάρισμα της οικονομίας.

Στα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συμμετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν κάνει αναφορά σε κατά πλειοψηφίαν απόφαση, όπως έχει γίνει άλλες φορές, όπως πριν λίγους μήνες στο θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπου είχε δοθεί στη δημοσιότητα η διαφωνία της Bundesbank.

Δεν έχει δοθεί καμία ανακοίνωση από την Τράπεζα Ελλάδας ή την Κυβέρνηση ότι υπήρξε σαφής αρνητική ψήφος σε αυτή την απόφαση και προσπάθεια να την καταψηφίοσυν και οι άλλες χώρες της περιφέρειας κσι δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια καταδίκη της.

Τόσο η Τράπεζα Ελλάδας όσο και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν άμεσα αν υπάρχει συμπαιγνία σε αυτό το επαίσχυντο τελεσίγραφο".

Παρατίθεται μεταφρασμένο το Δελτίο Τύπου της ΕΚΤ:

21 Μαρτίου 2013 - Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Επείγουσα Συνδρομή Ρευστότητας που ζήτησε κ Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο της Επείγουσας Συνδρομής Ρευστότητας (ELA) μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013.

Κατόπιν, η Επείγουσα Συνδρομή Ρευστότητας (ELA) θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο αν έχει υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα των ΕΕ/ΔΝΤ που θα εξασφάλιζε τη φερεγγυότητα των εμπλεκομένων τραπεζών.

Πηγή: tometopo.gr

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συμποσιο
1ο Φιλοζωικό εκπαιδευτικό συμπόσιο - Από την τάξη στην δράση: Η καλλιέργεια της φιλοζωίας ως παιδαγωγική και κοινωνική ευθύνη
16 και 17 Μαΐου 2026, Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
1ο Φιλοζωικό εκπαιδευτικό συμπόσιο - Από την τάξη στην δράση: Η καλλιέργεια της φιλοζωίας ως παιδαγωγική και κοινωνική ευθύνη
οιελε
ΟΙΕΛΕ: Σειρά αιτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θερινές δομές
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ για τις εκκρεμότητες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τις συνθήκες λειτουργίας σε σχολεία και θερινές...
ΟΙΕΛΕ: Σειρά αιτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θερινές δομές