Thumbnail

 

Μέσα στο τελευταίο έτος, το εμπόριο απώλεσε 90.000 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 664.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999. Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης. 
 
Σε  μια συνεδρίαση... διερευνητικού χαρακτήρα, όπου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε παρά να εξαγγείλει εκ νέου το πρόγραμμα δράσης για 45.000 νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών  με τίτλο «επιταγή εισόδου», διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα. Παράλληλα, επανατέθηκε το θέμα της  ρητής δέσμευσης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα, ότι  δεν θα απολύουν την ίδια στιγμή, παλιούς εργαζόμενους, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατευθυνθούν επιπλέον πόροι του ΕΣΠΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να χρηματοδοτηθούν επιπλέον προγράμματα απασχόλησης. Κάτι που βέβαια, έχει σχεδόν αποκλείσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  Παράλληλα, στο παρασκήνιο της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι προωθείται πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, που θα περιλαμβάνει πεντάμηνες συμβάσεις σε δήμους και ΟΤΑ για παροχή κοινωνικής εργασίας, μισθό κοντά στα 400 ευρώ και ασφάλιση μόνο για υγεία, για να στηριχθούν οι περίπου 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
 
Έντονες πιέσεις στο εμπόριο
 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση των εκπροσώπων των εμπόρων, καθώς επισημάνθηκε ότι ενώ το εμπόριο αποτελούσε τον κλάδο-«πύλη εισόδου» για ένα μεγάλο αριθμό νέων και συνεχίζει να συμμετέχει στην απασχόληση με 18%  ακόμα και σήμερα, αυτή η δυναμική φαίνεται να χάνεται πλήττοντας τον κλάδο και διογκώνοντας την ανεργία των νέων και των γυναικών. Σημειωτέον ότι η ετήσια μείωση των εργοδοτών στο εμπόριο είναι  της τάξης του 15,7% και των αυτοαπασχολουμένων  στο 3,9%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η μείωση των εργοδοτών είναι  16,6%.
 
Τα στοιχεία από πρωτογενή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΣΕΕ για τις εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος απασχολουμένων στο εμπόριο ανά επιχείρηση είναι σήμερα 2,76 απασχολούμενοι έναντι 2,88 το 2012. Αναλυτικότερα στο χονδρικό εμπόριο είναι 5,05 και από 2,01 το 2012 σε 1,86 στο λιανικό. Αναφορικά δε με το μέγεθος της επιχείρησης ο μέσος όρος απασχολουμένων το 2013 είναι 1 στις πολύ μικρές, 2,87 στις μικρομεσαίες και 31,86 στις μεγάλες. Η ετήσια μείωση της απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι -4,2%, ενώ για την τριετία 2009-2013 υπολογίζεται στο -24,8%. Στο 87% των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται πλέον υπερωρίες, ούτε στο λιανικό, ούτε στο χονδρικό εμπόριο.
 
Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το 81% των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έχει πρόθεση να διατηρήσει το προσωπικό τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Δυστυχώς, ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43-44%, ενώ τα ποσοστά διακοπής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υψηλά στις μικρές με 51%, 40% στις μικρομεσαίες και 14% στις μεγάλες.
 
Και πιέσεις για ρύθμιση οφειλών
 
Η ΕΣΕΕ έθεσε εκ νέου το θέμα της   σύνδεσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με ελάφρυνση στη φορολογία, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία ρυθμίσεων, υπό μορφή «ασφαλιστικής περαίωσης», αλλά και να επιβραβευτούν   οι συνεπείς εργοδότες με   έκπτωση 5% επί των εργοδοτικών εισφορών.
 
Σύμφωνα με την Ένωση,  ακόμα και σήμερα ο μέσος όρος των μηναίων ασφαλιστικών εισφορών είναι 890,05 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις επιχειρήσεις με 2-9 εργαζόμενους είναι 1.185,97 και στις επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων είναι 6.500 ευρώ.
 
capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grammiko
Ειδικά Mαθήματα: Αντικατάσταση της ΕΒΕ στο Σχέδιο από τη βάση του 10 ζητούν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81
«Οι μόνοι που έχουν όφελος και συμφέρον από την αδικία αυτή είναι οι ιδιωτικές σχολές των ίδιων ειδικοτήτων οι οποίες υποδέχονται υψηλού επιπέδου...
Ειδικά Mαθήματα: Αντικατάσταση της ΕΒΕ στο Σχέδιο από τη βάση του 10 ζητούν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81
ΑΜΕΑ
ΑΣΕ: Αντιεκπαιδευτικός σχεδιασμός ΕΕ και κυβέρνησης στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση
ΑΣΕ: Ο μεγάλος “απών” από τα δύο Σχέδια Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία είναι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία.
ΑΣΕ: Αντιεκπαιδευτικός σχεδιασμός ΕΕ και κυβέρνησης στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση