Thumbnail
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύει με ένα delete

 

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύει με ένα delete

Tο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας, μέσω της βάσης δεδομένων της απογραφής του προσωπικού του δημοσίου, τη διαδικασία της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων εκείνων των φορέων, που έχουν αρνηθεί να εκδώσουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο με σχετική εγκύκλιο την Παρασκευή, προκάλεσε την «έκρηξη» πρυτάνεων, δήμων και υπαλλήλων του δημοσίου και των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων που εργάζονται σε «ανυπάκουους» φορείς, εκ των οποίων περίπου 40 είναι δήμοι.

Παράλληλα, ήδη εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία της θέσης σε διαθεσιμότητα έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη σε υπουργεία, οργανισμούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχονται ότι, καθώς τα στοιχεία της απογραφής δεν είναι τόσο αναλυτικά όσο οι ατομικοί φάκελοι των εργαζομένων, στις περιπτώσεις των «ανυπάκουων» φορέων ενδέχεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και υπάλληλοι, οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία.

Την έντονη αντίθεση τους εκφράζουν με ανακοίνωση τους τρεις πρυτάνεις πανεπιστημίων για την διαγραφή διοικητικών υπαλλήλων τους από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για Ιδρύματα που δεν είχαν δώσει στοιχεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους που μπορούν να απομακρυνθούν παρότι είχε κριθεί ότι εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις.

Έτσι όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις σε ανακοίνωση τους «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, διέγραψε από το "Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου", διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο)».

Οι τρεις πρυτάνεις επισημαίνουν ότι η πράξη του κ. Μανιτάκη, «είναι, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πρόδηλα αντισυνταγματική κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφάλειας δικαίου, και πολλαπλώς άνομη».

Ακόμη ότι «πλήττει καίρια τη θεσμική λειτουργία της Κοινοβουλευτική Δημοκρατίας, εφόσον του νόμου Ν.4076/2012 (ΦΕΚ.12/11/2012) που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, επακολούθησαν μέσα σε ένα μήνα, δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (19/11/2012 & 4/12/2012), που δεν έρχονται να ρυθμίσουν «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 44, αλλά «παραποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς και τέσσερις εγκύκλιοι, προκειμένου να 'καλύψει' την επιβολή της διαθεσιμότητας - απόλυσης προσωπικού από οποιονδήποτε φορέα, πέραν του περιεχομένου του Συντάγματος και των νόμων».

Προσθέτουν ότι η πράξη του υπουργού «αντιτίθεται σε στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες, εφόσον απολύονται στελέχη με μακροχρόνια εμπειρία στα Πανεπιστήμια, που επιμορφώνονται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν στηρίξει τη λειτουργία τους αναλαμβάνοντας υπερβολικό φόρτο εργασίας και δίχως πρόσθετη αμοιβή. Αντιτίθεται στην πρωταρχική πρόθεση της συναφούς διάταξης του Ν.4076/2012, εφόσον απολύει με οριζόντιες ρυθμίσεις προσωπικό από αυτοδιοίκητα ιδρύματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε Διοικητικό Προσωπικό, διατυπωμένες εδώ και χρόνια σε πλειάδα εγγράφων».

«Οι πράξεις αυτές του υπουργού, καταστρέφουν με τυφλό και παράλογο τρόπο την λειτουργία των συγκεκριμένων Πανεπιστημίων, δίνοντας την εντύπωση της περιττής ανθρωποθυσίας με άμεσες συνέπειες στους φοιτητές μας και στους γονείς τους, καθώς και στο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

 

Για «εκβιασμούς μαφίας» μιλά η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Για «ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας» κατηγορεί ευθέως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία καταγγέλλει την «διαγραφή των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού κ.λπ. σε όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α από την λίστα δεδομένων της απογραφής».

«Τους απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις, του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού Νόμου τους. Ο εκβιασμός τους, στόχο έχει να μπλοκάρει το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) και να εξαναγκάσουν τους φορείς (Δημάρχους κ.λπ.) να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης ώστε να πληρωθούν έστω μετά από μήνες με το 75 % που προβλέπει η διαθεσιμότητα» σημειώνει.

Πηγή tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ
Η Ισπανία άνοιξε την πρεσβεία στην Τεχεράνη και «έκλεισε» τον εναέριο χώρο στις ΗΠΑ
Άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Ιράν η Ισπανία - «Όχι» στις ΗΠΑ για τη χρήση του εναέριου χώρου
Η Ισπανία άνοιξε την πρεσβεία στην Τεχεράνη και «έκλεισε» τον εναέριο χώρο στις ΗΠΑ
Στενά του Ορμούζ
ΗΠΑ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν – Απειλές για αναχαιτίσεις πλοίων
Ξεκίνησε στις 5μμ η επιχείρηση στον Κόλπο του Ομάν - Οι ΗΠΑ απειλούν με αναχαίτιση όποιο πλοίο σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
ΗΠΑ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν – Απειλές για αναχαιτίσεις πλοίων