Thumbnail
Η πιο πλούσια και συγχρόνως η δημοσιονομικά  πιο προβληματική περιοχή της Ισπανίας, η Καταλονία επιλέγει νέα κυβέρνηση την Κυριακή, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική συνταγματική κρίση εάν αναδειχτεί ένα κίνημα Καταλανικής απόσχισης.

 

ρεπορτάζ: alfavita
 
Η πιο πλούσια και συγχρόνως η δημοσιονομικά  πιο προβληματική περιοχή της Ισπανίας, η Καταλονία επιλέγει νέα κυβέρνηση την Κυριακή, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική συνταγματική κρίση εάν αναδειχτεί ένα κίνημα Καταλανικής απόσχισης.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταλανοί θα ψηφίσουν κόμματα  που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία είτε αυτά αναφέρονται στην αριστερά είτε στη δεξιά, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση.
 
Η αποσχιστική απειλή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Μαράνο Ραχόι που προσπαθεί να σταθεροποιήσει την Ισπανική οικονομία, η οποία έχει εκτροχιαστεί και να κρατήσει τη χώρα στη ζώνη του Ευρώ.
 
Όπως και η χώρα των Βάσκων έτσι και η Καταλονία έχει τη δική της γλώσσα και βλέπει τον εαυτό της ως διαφορετική από την υπόλοιπη Ισπανία.
 
Οι Καταλανοί απασχολούνται σε λιμάνια, αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικά εργοστάσια και τράπεζες αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της  Ισπανικής οικονομίας. Μέχρι πρόσφατα η περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε τη δική της διακυβέρνηση που καθόριζε τις δαπάνες της και την φορολογία της χωρίς να ζητούν ανεξαρτησία.
Η ύφεση όμως και η οικονομική κρίση με την ανεργία να αγγίζει το 25% και με τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, έχει οξύνει έντονα την αντίληψη ότι οι Καταλανοί φορολογούνται άδικα.
Όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, η Καταλονία σπατάλησε πολλά την τελευταία δεκαετία κυρίως στη φούσκα των ακινήτων η οποία έσκασε το 2007 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας στο επίπεδο Junk. Αυτό ανάγκασε τον επικεφαλή της περιφερειακής κυβέρνησης που εκλέγεται από τη συνέλευση και όχι από τους ψηφοφόρους να ζητήσει από τη Μαδρίτη ένα σχέδιο διάσωσης 5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στο υπέρογκο χρέος.
Σύμφωνα με το reuters η Καταλονία σκέφτεται για την υπόλοιπη Ισπανία ακριβώς όπως η Γερμανία για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. 
 
Εμπνευσμένοi από τη Σκωτία και τη Φλάνδρα του Βελγίου, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός Καταλανών θεωρούν ότι η περιοχή τους, η οποία αριθμητικά είναι μεγαλύτερη από τη Δανία και η οικονομία της μπορεί να συναγωνιστεί την Πορτογαλική, θα είναι σε καλύτερη θέση μόνη της. 
 
Ο σχισματικός πυρετός στη γενέτειρα του Σαλβαντόρ Νταλί  ανησυχεί όλη την Ισπανία. Ο Ραχόι προειδοποιεί ότι η Καταλονία θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση, για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση  που θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος επίσης απηύθυνε έκκληση για ενότητα.
 
Μια πλειοψηφική υπεροχή στο δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης θα ανάγκαζε, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, την Ισπανία να αλλάξει Σύνταγμα και την ΕΕ να σεβαστεί την αυτοδιάθεση του λαού της Καταλονίας. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα αποκτήσουν εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οτι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ σαν νόμισμα. Οικονομολόγοι λένε οτι ένα διαζύγιο από τη Μαδρίτη θα προκαλέσει τεράστια ζημιά.
 
Οι αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων είχαν σε μεγάλο βαθμό καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Βάσκων. Όταν η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία ένα νέο σύνταγμα έδωσε σε  17 περιφέρειες  της χώρας τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης.
 
Η διαδικασία αυτή ανεξάρτητα από  το που θα καταλήξει έρχεται να αναδείξει μια πραγματική τάση η οποία διαμορφώνεται στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, που κατοικούν σε περιοχές και χώρες οι οποίες χάνουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματά. Η οικονομική κρίση ενισχύει λογικές οικονομικού προστατευτισμού και συγχρόνως τάσεις  απελευθέρωσης από τα δεσμά υπερεθνικών θεσμών και μηχανισμών. 
 
Την απάντηση πάλι θα τη δώσουν οι λαοί που δίνουν μια μάχη με ετερόκλητες πολιτικές κατευθύνσεις.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypa-peiramatika.jpg
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Τα αποτελέσματα για τα Πειραματικά Σχολεία και η απόδοση του Α.Π.Π.Σ. θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. με αναφορά στον εξαψήφιο κωδικό...
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Γυναικοκτονία στο Μενίδι
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
Ποινική Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση -Τι καταγγέλλει κάτοικος του Μενιδίου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
arhaio_drama.jpg
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»
Θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου, αντίστοιχα).
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»