Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αυτό δεν είναι ακόμα μια εκτίμηση με σκοπό να κινδυνολογήσει για τον επερχόμενο αρμαγεδώνα μέτρων που θα βυθίσει την κοινωνία ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Αυτό άλλωστε μπορούν να το διαπιστώσει κανείς χωρίς μεγάλη προσπάθεια από το γεγονός ότι αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο που θα ψηφιστεί, στο έδαφος της αποτίμησης ότι κανένας δείκτης της Ελληνικής οικονομίας δεν δείχνει να ανακάμπτει.

alfavita.gr

Αυτό δεν είναι ακόμα μια εκτίμηση με σκοπό να κινδυνολογήσει για τον επερχόμενο αρμαγεδώνα μέτρων που θα βυθίσει την κοινωνία ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει κανείς χωρίς μεγάλη προσπάθεια από το γεγονός ότι αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο που θα ψηφιστεί στο έδαφος της αποτίμησης ότι κανένας δείκτης της Ελληνικής οικονομίας δεν δείχνει να ανακάμπτει.
 
Οι καλύτερες των προβλέψεων μιλάνε για χρέος 185% του ΑΕΠ το 2016 και έλλειμμα πάνω του 3% την ίδια ώρα που μεγέθη όπως η ανεργία και η μείωση της καταναλωτικής δραστηριότητας ακόμα και σε βασικά είδη θα αυξάνονται. 
 
Αρκεί μια ματιά για να διαπιστώσει κάποιος το πόσο έχει εκτιναχτεί το δημόσιο χρέος για τις χρονιές όπου υποτίθεται πως θα ήμασταν έτοιμοι να βγούμε στις αγορές σύμφωνα με το πρώτο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο αλλά και το "κούρεμα" των ομολόγων.
 
 
Ο στόχος δηλαδή που είχε τεθεί να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020 έχει κάνει φτερά, παρότι μάλιστα θα καταβάλουμε για την εξυπηρέτησή του 25,16 δισ. ευρώ, όταν για αποδοχές και συντάξεις φέτος θα καταβληθούν 19,56 δισ. και το 2013 θα δοθούν 17,51 δισ. ευρώ. 
Τα 25,16 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελούν πρόκληση  αν τα αντιπαραβάλλουμε στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που φέτος ανέρχεται σε 14,72 δισ. ευρώ, και το 2013 θα είναι μειωμένη κατά 4,3% φτάνοντας τα 14,08 δισ. ευρώ.
 
Πάμε λοιπόν να διανύσουμε άλλη μια περίοδο λανθασμένων εκτιμήσεων και παρατεταμένης ύφεσης χωρίς καμία προοπτική. Την επανάληψη της ιστορίας ίσως να τη δούμε για μια τέταρτη φορά με δήθεν κουρέματα και  μέτρα που πάλι θα είναι τα τελευταία  από τη στιγμή που δεν αντισταθήκαμε στο να τη δούμε για άλλες τρείς. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητή
Το AI σε γνωρίζει καλύτερα απ’ όσο φαντάζεσαι: Πότε η βοήθεια γίνεται χειραγώγηση;
Τα chatbots δεν απαντούν απλώς στις ερωτήσεις μας — Mαθαίνουν τους φόβους, τις συνήθειες και τις αδυναμίες μας. Και αυτό ίσως αλλάξει τον τρόπο που...
Το AI σε γνωρίζει καλύτερα απ’ όσο φαντάζεσαι: Πότε η βοήθεια γίνεται χειραγώγηση;
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις σε Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία
Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις σε Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Παιδαγωγικές Σχολές
Η εποχή που το δημόσιο σχολείο ψάχνει ενόχους αντί για λύσεις: Ο εύκολος στόχος: Πώς ο εκπαιδευτικός γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος
Από τη διδασκαλία στο εδώλιο: Γιατί όλες οι ευθύνες καταλήγουν στον εκπαιδευτικό
Η εποχή που το δημόσιο σχολείο ψάχνει ενόχους αντί για λύσεις: Ο εύκολος στόχος: Πώς ο εκπαιδευτικός γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος