Ένας τόπος συνδεδεμένος με τις πιο τραγικές και παράλληλα ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, παραμένει διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία. Με αφορμή τη συμπλήρωση των ετών από την εκτέλεση της Αθηνάς Χατζηεσμέρ και της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στις 5 Σεπτεμβρίου 1944, η Ανδριανή Στράνη υπενθυμίζει το ιστορικό χρέος που φέρει η εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Στη Μνήμη της Αθηνάς Χατζηεσμέρ (1924 - 1944)
Σκοπευτήριο Καισαριανής
Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί.
Γυμνοί, κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες ,
-η Ελλάδα τις έρραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο -.
Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα .
Είδατε τα πουλιά, που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες
αγγίζοντας με τα φτερά τους, τον ανατέλλοντα πυρφόρον .
Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν’ ανοίγουνε στο μέλλον .
Εμείς, μερτικό δε ζητήσαμε…. Τίποτα… Μόνον
θυμηθείτε το : αν η ελευθερία
δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας .
Γιάννης Ρίτσος
Σαν σήμερα 5-9-1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής η Αθηνά Χατζηεσμέρ και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
Η τελευταία θυσία πριν την απελευθέρωση. Τα σχολεία με το όνομα των δυο ηρωίδων της ΕΠΟΝ φέρουν βαρύ χρέος να θυμούνται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Ανδριανή Στράνη