Κοινωνία 0

Πέθανε η σπουδαία Ματίνα Παναγιωτελίδου στα 53 της από ανεύρυσμα

ματίνα παναγιωτελίδου
ματίνα παναγιωτελίδου
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στον χώρο της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης η είδηση του θανάτου της συγγραφέα Ματίνας Παναγιωτελίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 54 της χρόνια.

Η Ματίνα Παναγιωτελίδου πέθανε το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιουνίου, έπειτα από ανεύρυσμα εγκεφάλου, σκορπίζοντας συγκίνηση σε όσους τη γνώριζαν, αλλά και στους αναγνώστες που είχαν έρθει σε επαφή με το έργο της.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησαν οι Εκδόσεις Άνω Τελεία, με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας τη βαθιά τους οδύνη για την απώλειά της και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και στους οικείους της.

Ποια ήταν η Ματίνα Παναγιωτελίδου

Η Ματίνα Παναγιωτελίδου γεννήθηκε το 1972 στην Έδεσσα και μεγάλωσε στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, ένα χωριό με το οποίο ήταν βαθιά δεμένη και για το οποίο μιλούσε πάντα με αγάπη και υπερηφάνεια.

Ο Εξαπλάτανος είναι επίσης ο τόπος που συνδέεται με τον σπουδαίο συγγραφέα Μενέλαο Λουντέμη, στοιχείο που η ίδια ανέφερε συχνά με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Ακολούθησε σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στη συνέχεια σπούδασε και στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2007 εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση, υπηρετώντας για χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζούσε μόνιμα στη Δράμα, ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών, της Μαρίας και της Άννας.

Το συγγραφικό της έργο

Η Ματίνα Παναγιωτελίδου άφησε το δικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη λογοτεχνία, με έργα που είχαν στο κέντρο τους τον κόσμο των εφήβων, τις αγωνίες τους και τα δύσκολα ζητήματα που συχνά μένουν αθέατα.

Η συγγραφική της διαδρομή ξεκίνησε με το πρώτο της βιβλίο, το οποίο απέσπασε διάκριση σε διαγωνισμό συγγραφής εφηβικού μυθιστορήματος που είχε διοργανώσει το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άνω Τελεία το δεύτερο και τελευταίο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Γιατί δεν με βλέπεις».

Στο βιβλίο αυτό καταπιάστηκε με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα: τη νεανική νευρική ανορεξία. Μέσα από τη γραφή της προσπάθησε να φωτίσει τις εσωτερικές συγκρούσεις των εφήβων, τις σιωπές τους, τις πιέσεις που βιώνουν και την ανάγκη να ακουστούν πραγματικά.

Μια συγγραφέας που έγραφε για τους εφήβους

Οι έφηβοι, οι φόβοι τους, οι αγωνίες τους και τα κοινωνικά ζητήματα που τους επηρεάζουν αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα του έργου της.

Η Ματίνα Παναγιωτελίδου δεν αντιμετώπισε τη λογοτεχνία μόνο ως αφήγηση, αλλά και ως έναν τρόπο να ανοίξει συζήτηση γύρω από δύσκολα θέματα, όπως η ψυχική υγεία, η εικόνα του σώματος, η μοναξιά και η ανάγκη των νέων ανθρώπων να γίνουν ορατοί.

Η απώλειά της αφήνει ένα κενό στον χώρο της λογοτεχνίας, αλλά και στη δημόσια εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία