δρομος
Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία, με περίπου 500 χιλιόμετρα νέων ή αναβαθμιζόμενων αυτοκινητοδρόμων να διαμορφώνουν τον νέο χάρτη των μετακινήσεων στην Ελλάδα.

Ο στόχος είναι διπλός: η διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών και η αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων του οδικού συστήματος, όπως η συμφόρηση και τα τροχαία ατυχήματα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεγάλης κλίμακας έργα σε όλη τη χώρα, όχι μόνο με τη δημιουργία νέων δρόμων αλλά και με την αναβάθμιση υφιστάμενων αξόνων, βελτιώνοντας τη διασύνδεση περιοχών και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την εκδήλωση "Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας", περίπου 500 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων βρίσκονται είτε υπό κατασκευή είτε σε σχεδιασμό, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Στην Κρήτη, ο ΒΟΑΚ ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου στην Ευρώπη. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα Χανιά–Κολυμπάρι (20 χλμ.) και Ηράκλειο–Λινοπεράματα (19 χλμ.), ενώ νέα τμήματα εισέρχονται σε φάση κατασκευής: Σούδα–Γεωργιούπολη (30 χλμ.), Ρέθυμνο–Γεροπόταμος (13 χλμ.) και Πέτρες–Ατσιπόπουλο (8 χλμ.), με επόμενα τμήματα να ακολουθούν. Το κόστος του έργου προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, με προοπτική ολοκλήρωσης σε περίπου πέντε χρόνια.

Βόρειο τμήμα Ε65

Το υπό κατασκευή βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, μήκους 45 χλμ., θα συνδέσει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό, ολοκληρώνοντας τον αυτοκινητόδρομο που σήμερα έχει ήδη 136 χλμ. σε λειτουργία. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει 23 γέφυρες, δύο σήραγγες και έξι ανισόπεδους κόμβους, ενώ αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2026.

Μπράλος – Άμφισσα και Παράκαμψη Χαλκίδας

Ο άξονας Μπράλος – Άμφισσα αναβαθμίζει τη σύνδεση Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, μειώνοντας τη διαδρομή Λαμία–Πάτρα σε περίπου μιάμιση ώρα. Παράλληλα, η παράκαμψη Χαλκίδας θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, με ολοκλήρωση το 2028.

Οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Το έργο μήκους 70 χλμ., που εντάσσεται στον Διευρωπαϊκό Διάδρομο Orient/East-Med, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2029 και θα βελτιώσει τη σύνδεση της Ηπείρου με την Αλβανία, προσφέροντας ασφάλεια και ταχύτητα στις μετακινήσεις.

Άλλα μεγάλα έργα

Η παράκαμψη Αλεξανδρούπολης θα μειώσει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και θα ενισχύσει τη σύνδεση με το λιμάνι της πόλης.

Το Flyover Θεσσαλονίκης, μήκους 4 χλμ., θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Περιφερειακής Οδού, επιτρέποντας τη διέλευση έως και 10.000 οχημάτων ανά ώρα, με παράδοση την Άνοιξη του 2027.

Ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους 49 χλμ., θα ενισχύσει τη σύνδεση τουριστικών περιοχών, με ολοκλήρωση το 2028.

Η παράκαμψη Γιάλοβας θα βελτιώσει γεωμετρικά το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας τα ατυχήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητο
Το επάγγελμα με μισθό έως 12.000 ευρώ το μήνα
Η έλλειψη οδηγών φορτηγών στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες του κόσμου έχει δημιουργήσει μία μοναδική κατάσταση: εταιρείες μεταφορών προσφέρουν μισθούς...
Το επάγγελμα με μισθό έως 12.000 ευρώ το μήνα
τροχαιο
Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο - Αγκαλιά στο μπροστινό κάθισμα το είχε η μητέρα
Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η μητέρα
Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο - Αγκαλιά στο μπροστινό κάθισμα το είχε η μητέρα