Την πρώτη θέση -με συντριπτική διαφορά- καταλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας στις αναφορές και στα παράπονα των πολιτών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2025 που παρέδωσε την περασμένη Πέμπτη στον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης.
Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο «Οι φορείς κακοδιοίκησης», η έκθεση αναφέρει ότι όλα σχεδόν τα υπουργεία συμμετείχαν στο ποσοστό κακοδιοίκησης για το έτος 2025, σύμφωνα με τις αναφορές πολιτών που κατατέθηκαν προς αυτά.
Από τις αναφορές που διερευνήθηκαν, το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) αφορά στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ακολουθεί δεύτερο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με ποσοστό 17% και στη συνέχεια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ποσοστό 11%.

Ωστόσο, εντυπωσιακά υψηλότερο ποσοστό κακοδιοίκησης σημειώνουν φορείς που δεν ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, καθώς η κατηγορία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ξεπερνά το 33% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι φορείς που ασχολούνται με την απονομή συντάξεων, την περίθαλψη, την (τριτοβάθμια κυρίως) εκπαίδευση, τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών κ.λπ., έχουν ενταχθεί σε ειδικές υπηρεσίες που συνιστούν είτε Νομικά Πρόσωπα είτε Ανεξάρτητες Αρχές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές
Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών
Μαρία Πλάκα