Σε προφυλάκιση οδηγήθηκε ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα», μετά την πεντάωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή στα Τρίκαλα για τη φονική έκρηξη της 26ης Ιανουαρίου 2026 που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες γυναίκες. Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, καθώς ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει πλέον βαριές κατηγορίες για το δυστύχημα.
Κατά την απολογία του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τα όσα καταγγέλλονται περί παραλείψεων στη λειτουργία του εργοστασίου, καθώς είχε εμπιστευτεί σε συνεργάτες του την ευθύνη για την ασφάλεια και τις ημερήσιες λειτουργίες. Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν παλιές μηχανολογικές μελέτες και τοπογραφικά διαγράμματα από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το 2007 έως λίγες ημέρες πριν από την έκρηξη, προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματολογία ότι «δεν είχε ενημέρωση» για τα τεχνικά θέματα.
Τι βρήκαν οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης
Η εισαγγελική έρευνα που ακολούθησε τη τραγωδία αποκάλυψε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή προπανίου σε υπόγεια σωληνώσεις που οδηγούσαν σε χώρο όπου χρησιμοποιούνταν για φούρνους της μονάδας, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση εύφλεκτου αερίου και την ακαριαία έκρηξη. Οι ανακριτικές αρχές κατέληξαν ότι υπήρχαν δηλωμένες οσμές αερίου μήνες πριν, τις οποίες εργαζόμενοι είχαν αναφέρει, αλλά όπως καταγγέλλεται δεν έγινε ουσιαστική ενέργεια αντιμετώπισής τους.
Παράλληλα, στα ευρήματα των ερευνών περιλαμβάνονται και προβλήματα στην πυρασφάλεια, όπως η αφαίρεση του συστήματος καταστολής φωτιάς σε κρίσιμο σημείο, και η μη λειτουργία σωστών διακοπτών ασφαλείας για τις δεξαμενές προπανίου – στοιχεία που ενδέχεται να ρίξουν περαιτέρω φως στις ευθύνες της διοίκησης.
Αναβαθμισμένες κατηγορίες και δεύτερο εργοστάσιο υπό έλεγχο
Αρχικά ο ιδιοκτήτης είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου μαζί με τον τεχνικό ασφαλείας και τον υπεύθυνο βάρδιας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκρηξη και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ωστόσο, μετά την αξιολόγηση νέων στοιχείων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οι κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη έχουν αναβαθμιστεί σε κακούργημα ανθρωποκτονίας ενδεχομένου δόλου, γεγονός που συνεπάγεται ακόμη σοβαρότερες νομικές συνέπειες.
Την ίδια στιγμή, το δεύτερο εργοστάσιο της «Βιολάντα» στη Φαρκαδόνα (Λάρισα) έχει προσωρινά κλείσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο ελέγχων για παραλείψεις στην ασφάλεια, ελλιπείς άδειες λειτουργίας και υποψίες για κινδύνους που σχετίζονται με δεξαμενές και διαρροές προπανίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Μαρίλη Ματαφτσή