γονικές παροχές
«Μπλόκο» στα «τρίγωνα» της φοροαποφυγής βάζει η ΑΑΔΕ - Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα "φωτιά" που αγγίζουν το 30% της αξίας

Τέλος στην ευρηματική αλλά παράνομη πρακτική στις «τριγωνικές» γονικές παροχές επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ, καθώς το κυνήγι της φοροαποφυγής μεταφέρεται πλέον στις ενδοοικογενειακές χρηματικές μεταβιβάσεις.

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει υπό στενή επιτήρηση χιλιάδες τραπεζικές κινήσεις, εντοπίζοντας φορολογούμενους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για να αποφύγουν τον φόρο 20% που ισχύει για συγγενείς δεύτερου βαθμού.

Το «κόλπο» είναι απλό αλλά πλέον ορατό στην ΑΑΔΕ: Αντί ένα χρηματικό ποσό να μεταφερθεί απευθείας μεταξύ αδελφών (όπου ο φόρος είναι 20% από το πρώτο ευρώ), «σπάει» σε δύο διαδοχικές δωρεές μέσω γονέα, ώστε να παραμείνει αφορολόγητο.

Ωστόσο, η εγκύκλιος-οδηγός του Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως αν μεταξύ των δύο πράξεων δεν μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, η συναλλαγή θεωρείται τεχνητή διευθέτηση και ο πέλεκυς της εφορίας πέφτει βαρύς.

Ο «κανόνας του εξαμήνου» και το καπέλο του 30%

Οι ελεγκτές της εφορίας διασταυρώνουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς τα στοιχεία από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις δωρεάς.

Όταν εντοπίζεται «τριγωνική» κίνηση εντός του εξαμήνου, ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο δωρεάς 20% επί του συνολικού ποσού και πρόστιμο 50% επί του φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η εφορία «κουρεύει» το 30% του χρηματικού ποσού που διακινήθηκε, μετατρέποντας μια υποτιθέμενη αφορολόγητη μεταβίβαση σε μια εξαιρετικά κοστοβόρα υπόθεση.

Από την πεθερά στη νύφη μέσω... εγγονής: Τα τρία παραδείγματα που «έκαψαν» φορολογούμενους

Η δημιουργικότητα ορισμένων φορολογουμένων ξεπερνά κάθε φαντασία, όμως τα ίχνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ανεξίτηλα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν το 2025:

  • Σε μεταφορά 600.000 ευρώ από αδελφό σε αδελφό μέσω της μητέρας τους με διαφορά μόλις τριών μηνών, ο τελικός αποδέκτης υποχρεώθηκε να καταβάλει 180.000 ευρώ σε φόρο και πρόστιμα.

  • Πεθερά θέλησε να δωρίσει 10.000 ευρώ στη νύφη της. Χρησιμοποίησε ως ενδιάμεσο την εγγονή της, μεταφέροντας τα χρήματα σε δύο στάδια μέσα σε μόλις 13 ημέρες. Η ΔΟΥ ακύρωσε το αφορολόγητο και επέβαλε συνολική χρέωση 3.000 ευρώ.

  • Παρόμοιο σκηνικό με 15.000 ευρώ που πέρασαν από αδελφό σε αδελφή μέσω της μητέρας τους. Οι 13 ημέρες που μεσολάβησαν θεωρήθηκαν απόδειξη φοροαποφυγής, με το τελικό κόστος να φτάνει τα 4.500 ευρώ.

Πώς γίνεται ο εντοπισμός από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ χρησιμοποιούν εξελιγμένα λογισμικά διασταύρωσης που «χτυπούν» όταν εντοπίζουν πανομοιότυπα ποσά να μετακινούνται σε κοντινές ημερομηνίες μεταξύ λογαριασμών της ίδιας οικογένειας. Το γεγονός ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται πλέον ψηφιακά μέσω του myPROPERTY επιταχύνει τον εντοπισμό αυτών των «τριγώνων», καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη συγκάλυψη της πραγματικής πρόθεσης των συμβαλλομένων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Galgotias University
Ινδία: Πανεπιστήμιο παρουσίασε κινεζικό ρομπότ ως δικό του δημιούργημα στη Σύνοδο AI
Η viral γκάφα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη - Αποβλήθηκε το Πανεπιστήμιο από το κορυφαίο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης
Ινδία: Πανεπιστήμιο παρουσίασε κινεζικό ρομπότ ως δικό του δημιούργημα στη Σύνοδο AI
γονικές παροχές
Γονικές παροχές: Τέλος στα «τρίγωνα» με δωρεές σε αδέλφια, νύφες και πεθερές
«Μπλόκο» στα «τρίγωνα» της φοροαποφυγής βάζει η ΑΑΔΕ - Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα "φωτιά" που αγγίζουν το 30% της αξίας
Γονικές παροχές: Τέλος στα «τρίγωνα» με δωρεές σε αδέλφια, νύφες και πεθερές
απθ
ΑΠΘ - Σκληρή καταγγελία ΕΛΜΕ για ΜΑΤ στο campus: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!» –
Ένταση και συλλήψεις στο ΑΠΘ: Οι ΕΛΜΕ καταγγέλλουν εισβολή των ΜΑΤ και ζητούν απαλλαγή των φοιτητών
ΑΠΘ - Σκληρή καταγγελία ΕΛΜΕ για ΜΑΤ στο campus: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!» –