Thumbnail
Ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα ή με βία.

Ο Dr. Kunal Sood, αναισθησιολόγος με ειδίκευση στην επεμβατική ιατρική πόνου, εξηγεί ότι οι απότομες ή έντονες κινήσεις μπορούν να ασκήσουν μη φυσιολογική πίεση στις αρτηρίες του αυχένα, οδηγώντας σπάνια σε αποκόλληση αρτηρίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό. Παρόλο που τέτοια περιστατικά είναι σπάνια, οι επαναλαμβανόμενοι χειρισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τι λέει η επιστήμη

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι χειροπρακτικοί χειρισμοί όσο και το να κάνει κανείς κρακ μόνος του μπορούν σπάνια να προκαλέσουν βλάβες σε μαλακούς ιστούς ή νευρολογικά προβλήματα. Οι πιο συχνές σοβαρές επιπλοκές αφορούν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, ενώ οι τυχαιοποιημένες μελέτες επικεντρώνονται κυρίως στην αποτελεσματικότητα και όχι στην ασφάλεια. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία προσεκτικού προ-θεραπευτικού ελέγχου για να εντοπιστούν πιθανοί παράγοντες κινδύνου.

Πιο ασφαλείς τρόποι ανακούφισης

Αν αντιμετωπίζετε δυσκαμψία ή πόνο στον αυχένα, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές από το κρακ:

Ήπιες ασκήσεις κινητικότητας

Διόρθωση της στάσης του σώματος

Στοχευμένη ενδυνάμωση των μυών

Καθοδηγούμενη φυσιοθεραπεία

Ο Dr. Sood τονίζει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση: η γνώση των κινδύνων και η προτίμηση σε ήπιες τεχνικές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού ή εγκεφαλικού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά: Σήμερα στις 19:00 η συναυλία διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Γονείς και εκπαιδευτικοί ενώνουν φωνές: Συναυλία για το σχολείο της γειτονιάς
Μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά: Σήμερα στις 19:00 η συναυλία διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
ΣΕΠΕ Πάτρας
Πάτρα: Συνάντηση του ΣΕΠΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαο Κλάδη
Σήμα κινδύνου από εκπαιδευτικούς στην Πάτρα: «Καμία ανοχή στη βία – Το σχολείο δεν αντέχει άλλη απαξίωση»
Πάτρα: Συνάντηση του ΣΕΠΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαο Κλάδη