ο δήμαρχος Γλυφάδας στις καταστροφές μετά την κακοκαιρία
Κακοκαιρία: Κραυγή αγωνίας από τον Γιώργο Παπανικολάου για τη «βιβλική» καταστροφή στη Γλυφάδα – Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Γλυφάδα, με τις πληγές από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας να είναι ακόμα ανοιχτές.

Η τοπική κοινωνία θρηνεί την απώλεια μιας 56χρονης γυναίκας, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπανικολάου, περιγράφει μια κατάσταση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ζητώντας την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο τραγικός επίλογος για τη μάχη της 56χρονης με τα στοιχεία της φύσης στην Άνω Γλυφάδα έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε κάτω από όχημα, με τον Δήμαρχο να δηλώνει συντετριμμένος «είμαστε συγκλονισμένοι, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της».

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Δήμος υπογραμμίζει τη βαθιά θλίψη για τον χαμό της μητέρας ενός παιδιού, σημειώνοντας πως «οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές».

Μάχη με τους τόνους φερτών υλικών: «Κατέβηκε» το βουνό στην πόλη

Από νωρίς το πρωί, τα συνεργεία του Δήμου δίνουν έναν άνισο αγώνα με τις πέτρες, το χώμα και τα μπάζα που μετέτρεψαν τους δρόμους σε αδιάβατα πεδία. Ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες ώρες δεν το έχουμε ξαναζήσει, ούτε εγώ ούτε και οι πιο παλιοί Γλυφαδιώτες».

Η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια που παρέσυρε από το βουνό αντικείμενα που προκαλούν ερωτηματικά. «Ήδη έχουμε κουβαλήσει ούτε ξέρω πόσα φορτηγά γεμάτα με πέτρες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Γλυφάδα

Εδώ στην οδό Μετσόβου που βρίσκομαι τώρα, πέρα από τις πέτρες βλέπω λεκάνες, νιπτήρες, όλα αυτά έχουν κατέβει από το βουνό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως η επιχείρηση καθαρισμού συνεχίζεται ασταμάτητα ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία μέσα στις επόμενες ώρες.

Το πρόβλημα με το Δασαρχείο

Ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που ανέκυψαν είναι η προέλευση του τεράστιου όγκου των υλικών. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπάζων στο βουνό αποδείχθηκε μοιραία. «Είναι από τα μπάζα που πάει και αφήνει ο καθένας. Εμείς ως δήμος τόσες φορές έχουμε προσπαθήσει να πάμε και να καθαρίσουμε το βουνό, αλλά δεν μπορούμε να δράσουμε από μόνοι μας χωρίς το Δασαρχείο κι αυτό δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα», εξήγησε, δείχνοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των ορεινών όγκων.

Γλυφάδα

Παράλληλα, ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των αντιπλημμυρικών έργων της πόλης, τονίζοντας ότι ακόμα και ο μεγάλος πλακοσκεπής αγωγός που λειτουργούσε υποδειγματικά επί χρόνια, «λύγισε» κάτω από το πρωτοφανές φορτίο. «Αυτό που έχει συμβεί εδώ δεν έχει προηγούμενο. Είναι τεράστιος ο όγκος των φερτών υλικών. Έχουμε κουβαλήσει ήδη εκατοντάδες φορτηγά με χώμα, πέτρες και μπάζα».

Η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε δεκάδες σπίτια και οχήματα που υπέστησαν καταστροφές.

Εντός της ημέρας αναμένεται επίσημη ενημέρωση για το πώς οι πληγέντες πολίτες και επιχειρηματίες της Γλυφάδας θα μπορέσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις. «Είναι βέβαιο ότι αυτό που συνέβη μας προβληματίζει και από σήμερα κιόλας θα αξιολογήσουμε κάθε δεδομένο που θα μας δώσουν οι ειδικοί για να δούμε τι άλλο πρέπει να γίνει πιο ψηλά, ειδικά στο βουνό», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διονύσης Σιμόπουλος
Σχολείo αποκτά το προσωνύμιο Διονύσης Σιμόπουλος - Ποιος ήταν
Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση
Σχολείo αποκτά το προσωνύμιο Διονύσης Σιμόπουλος - Ποιος ήταν
autokinito
Το μέλλον των ταμπλό: Η τεχνολογία που αντικαθιστά τις οθόνες των αυτοκινήτων
Μια νέα πρόταση προβολής υπόσχεται να μετατρέψει ολόκληρο το ταμπλό σε διαδραστική επιφάνεια, φέρνοντας την επανάσταση στην καμπίνα του οδηγού.
Το μέλλον των ταμπλό: Η τεχνολογία που αντικαθιστά τις οθόνες των αυτοκινήτων
φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει το Taxisnet – Πώς κερδίζετε έκπτωση 4% στον φόρο
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το Taxisnet - Ποιοι προηγούνται στο «φορολογικό διαζύγιο»
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει το Taxisnet – Πώς κερδίζετε έκπτωση 4% στον φόρο