autokinito
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις αντιολισθητικές αλυσίδες και πότε επιβάλλεται το πρόστιμο των 80 ευρώ

Από το 2022 έχει τεθεί σε ισχύ υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1144/14-3-2022), σύμφωνα με την οποία τα οχήματα οφείλουν να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ισοδύναμα μέσα κατά την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση συνοδεύεται από μια κρίσιμη διευκρίνιση που συχνά παραβλέπεται και δημιουργεί σύγχυση στους οδηγούς.

Η υποχρέωση δεν είναι αυτόματη ούτε καθολική. Ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει επίσημη εντολή ή ανακοίνωση από τις αρμόδιες αρχές, όπως η Τροχαία, η Περιφέρεια ή ο Δήμος, ή όταν το οδόστρωμα είναι ήδη καλυμμένο με χιόνι ή πάγο. Με απλά λόγια, δεν απαιτείται να έχετε πάντα αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές με ήπιο καιρό και χωρίς σχετική οδηγία από τις αρχές, η απουσία αντιολισθητικών μέσων δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Αντίθετα, σε ορεινούς δρόμους ή κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, όταν έχει δοθεί ρητή εντολή για υποχρεωτική χρήση, η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ.

Πέρα όμως από το χρηματικό πρόστιμο, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η οδική ασφάλεια. Ένα όχημα χωρίς αντιολισθητικά μέσα σε συνθήκες χιονιού ή παγετού μπορεί να ακινητοποιηθεί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στον οδηγό όσο και στη συνολική κυκλοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση δεν αφορά αποκλειστικά τις κλασικές μεταλλικές αλυσίδες. Ως ισοδύναμα μέσα θεωρούνται και οι χιονοκουβέρτες ή άλλα πιστοποιημένα αντιολισθητικά βοηθήματα, αρκεί να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Παράλληλα, η τετρακίνηση δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς ακόμη και τετρακίνητα οχήματα μπορεί να υποχρεωθούν σε χρήση αλυσίδων αν αυτό ζητηθεί επίσημα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για τα χειμερινά ελαστικά. Παρότι προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν αντικαθιστούν αυτομάτως τις αλυσίδες όταν υπάρχει ρητή υποχρέωση χρήσης τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές μπορεί να επιτρέψουν την κυκλοφορία οχημάτων με χειμερινά ελαστικά χωρίς αλυσίδες, όμως αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εκάστοτε οδηγίες.

Συμπερασματικά, η σωστή ενημέρωση και η συμμόρφωση με τις επίσημες ανακοινώσεις είναι το «κλειδί» για να αποφύγετε πρόστιμα αλλά και για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας στο δρόμο.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου
Το παιδί υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Διασωληνώθηκε και χειρουργείται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί μετά από πτώση σε πισίνα ξενοδοχείου
patron.gif
Καθαρισμός της παραλίας Πλαζ από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Δράση εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών
«Η δύναμη της συμμετοχής: Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην πρώτη γραμμή για μια καθαρή Πλαζ»
Καθαρισμός της παραλίας Πλαζ από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Δράση εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών
μετρο
«Νεκρώνουν» Μετρό, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά – Σαρωτικές απεργίες στα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα
Στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες σε σιδηρόδρομο, αστικές συγκοινωνίες και ακτοπλοΐα – Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα
«Νεκρώνουν» Μετρό, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά – Σαρωτικές απεργίες στα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα
Μαντζος Λεωνίδας
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής για το θάνατο της Διευθύντριας
Ανακοίνωση Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής: Συλλυπητήρια και προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση στον Κολωνό
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής για το θάνατο της Διευθύντριας