Thumbnail
Χάνετε διπλάσιο βάρος αν μαγειρεύετε το φαγητό που τρώτε - Τι ισχύει για τα επεξεργασμένα

Μια νέα κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine φέρνει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ερώτημα για τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες: επηρεάζει περισσότερο το βάρος μας το είδος της τροφής ή το θερμιδικό της περιεχόμενο;

Η απάντηση, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, είναι σαφής: το είδος. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως φρέσκα, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος από εκείνους που έτρωγαν υπερεπεξεργασμένα προϊόντα — παρά το γεγονός ότι οι δίαιτές τους ήταν θερμιδικά ισοδύναμες και ακολουθούσαν τις διατροφικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σώμα μετράει περισσότερο απ' τις θερμίδες

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ενήλικες, χωρισμένοι τυχαία σε δύο ομάδες. Ενώ και οι δύο μείωσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν, η ομάδα με τη φρέσκια διατροφή κατέγραψε καλύτερα αποτελέσματα σε βασικούς δείκτες υγείας: λιγότερο σωματικό λίπος, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και μειωμένη επιθυμία για σνακ.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την αντίληψη πως η ποιότητα των τροφών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους και όχι μόνο η ποσότητα.

Τι σημαίνει «υπερεπεξεργασμένο»;

Η ίδια η επεξεργασία τροφίμων δεν είναι απαραίτητα αρνητική — είναι συχνά αναγκαία για την ασφάλεια και τη συντήρηση των προϊόντων. Όμως, υπάρχει ένα όριο: τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν τεχνητά συστατικά, ενισχυτικά γεύσης, βελτιωτικά υφής, συντηρητικά, ή άλλα πρόσθετα που συναντάμε σπάνια στις οικιακές κουζίνες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα: μπισκότα, γλυκά δημητριακά, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, αναψυκτικά, και επεξεργασμένα αλλαντικά. Αντίθετα, τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα αυγά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής – διατηρούν τις φυσικές τους ίνες και τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά.

Το σώμα «συνεργάζεται» με την αληθινή τροφή

Η έρευνα έδειξε πως όσοι ακολούθησαν μια δίαιτα με φυσικά, απλά φαγητά ένιωθαν λιγότερη πείνα και έλεγχαν πιο εύκολα τις λιγούρες. Η μεταβολική τους υγεία βελτιώθηκε, ακόμα και όταν η συνολική απώλεια βάρους δεν ήταν εντυπωσιακά μεγαλύτερη. Αυτό υποδηλώνει ότι το σώμα μας αντιδρά ευνοϊκά σε τροφές που αναγνωρίζει ως «φυσικές», επηρεάζοντας τον κορεσμό, την ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές λειτουργίες.

Πώς να αναγνωρίσετε τι είναι τι

Ένας απλός κανόνας: Αν ένα προϊόν έχει πολλές άγνωστες λέξεις στην ετικέτα – όπως σταθεροποιητές, ρυθμιστές οξύτητας, συνθετικά αρώματα ή χρωστικές – πιθανότατα ανήκει στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων. Όσο πιο «βιομηχανική» είναι η σύνθεση, τόσο λιγότερο φυσική είναι η αντίδραση του σώματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στόχος δεν είναι η πλήρης αποφυγή κάθε επεξεργασίας, αλλά η στροφή προς λιγότερο επεμβατικά τρόφιμα. Το απλό καπνιστό ψάρι, για παράδειγμα, αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από ένα αλλαντικό με νιτρώδη και συντηρητικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vape
Έρευνα-σοκ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: πιο μολυσμένα κι από καπάκι τουαλέτας
Μια νέα μικροβιολογική μελέτη από το εργαστήριο BioLabTests στο Κόβεντρι έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για την καθαριότητα των ηλεκτρονικών...
Έρευνα-σοκ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: πιο μολυσμένα κι από καπάκι τουαλέτας
taksi
Συνάντηση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Τεχνών με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας - Προτάσεις για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ
Σε θετικό κλίμα οι διαβουλεύσεις για τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στα σχολεία
Συνάντηση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Τεχνών με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας - Προτάσεις για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ