Αγρότες
Οι παραγωγοί ζητούν δεσμεύσεις πριν από συνάντηση με τον πρωθυπουργό και προαναγγέλλουν νέο κλείσιμο δρόμων από την Τετάρτη

Σε νέα φάση εισέρχονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, μετά την άρνησή τους να αποδεχτούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση. Οι παραγωγοί απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτική λίστα αιτημάτων και διαμηνύουν ότι θα προσέλθουν σε διάλογο μόνο εφόσον προηγηθούν συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις για τα προβλήματα που έχουν θέσει.

Την ίδια ώρα, προαναγγέλλουν περαιτέρω κλιμάκωση από την Τετάρτη, με κλείσιμο εθνικών οδών και παρακαμπτήριων δρόμων, ενώ δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στις κινητοποιήσεις ακόμη και στη διάρκεια των γιορτών.

Μπλόκα και δράσεις σε όλη τη χώρα

Οι αγρότες παραμένουν σε κομβικά σημεία με μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Στην Εθνική Οδό Αθηνών–Θεσσαλονίκης αναφέρονται σημεία όπως το ύψος της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης, του Μπράλου, των Μικροθήβων, της Νίκαιας και των Μαλγάρων. Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης σε τελωνεία (Ορμένιο, Κήποι, Προμαχώνας, Εύζωνοι, Νίκη), με ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση δύο αγροτών που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στο μπλόκο της Νίκαιας. Παράλληλα, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν αύριο στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα ανακοινώνονται επιπλέον κινήσεις: στη Θεσπρωτία προβλέπεται καθημερινό δίωρο κλείσιμο του λιμανιού τις βραδινές ώρες, καθώς και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Αντιπεριφέρεια. Την Τρίτη το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πορεία συμπαράστασης προς το λιμάνι από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, ενώ την ίδια ημέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Ιωάννινα αναμένεται να μεταφέρουν την κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, από το μπλόκο στο Καλπάκι.

Τι ζητούν οι αγρότες

Στον πυρήνα των αιτημάτων, όπως αποτυπώνονται στη λίστα που εστάλη, βρίσκεται το κόστος παραγωγής και οι άμεσες οικονομικές παρεμβάσεις: αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και επαναπροσδιορισμός ποσοτήτων ανά καλλιέργεια, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh, καθώς και καταβολή των οφειλόμενων (επιδοτήσεις και αποζημιώσεις).

Παράλληλα ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, έργα υποδομής (άρδευση, θωράκιση, αγροτική οδοποιία), αλλαγές στον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% και σύνδεση επιδοτήσεων με την παραγωγή/ζωικό κεφάλαιο. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης πάγωμα οφειλών σε ασφαλιστικούς φορείς, ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες και ΔΕΗ, με ρύθμιση άτοκων δόσεων χωρίς προκαταβολή, καθώς και αιτήματα για εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε δύο «φλέγοντα» ζητήματα:

Για την ευλογιά στην κτηνοτροφία ζητούν εμβολιασμό, πλήρη αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και δωρεάν ανασύσταση κοπαδιών (με αναφορά και σε αποζημίωση για καταρροϊκό πυρετό).

Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούν να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, να δημοσιοποιηθούν ονόματα, να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, να υπάρξει εξυγίανση και να μην ενταχθεί ο Οργανισμός στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα αναφέρεται ότι έχουν σταλεί ξεχωριστά παραρτήματα αιτημάτων για κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία και αναπλήρωση εισοδήματος 2025, σύμφωνα με τις προτάσεις των αντίστοιχων κλάδων.

Η κυβερνητική γραμμή και οι επόμενες κινήσεις

Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνεται ότι «διάλογος με τελεσίγραφα δεν γίνεται», με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως η πόρτα της κυβέρνησης παραμένει ανοικτή σε όσους γεωργούς και κτηνοτρόφους επιθυμούν συνάντηση, είτε μαζί του είτε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα. Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι τα μπλόκα και οι καταλήψεις δρόμων «στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων» και πλήττουν τη χώρα και τις τοπικές οικονομίες.

Από κυβερνητικής πλευράς εκπέμπεται τετραπλό σήμα: ότι οι πληρωμές προς τους αγρότες θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι εξετάζεται δέσμη επιπλέον μέτρων ενίσχυσης κυρίως μέσω ανακατανομής αδιάθετων πόρων από το νέο πλαίσιο των αγροτικών επιδοτήσεων, ότι κάθε κίνηση θα κινηθεί εντός δημοσιονομικών δεδομένων και ευρωπαϊκών κανόνων και ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη η θέση για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω ένταξής του στην ΑΑΔΕ. Στα μέτρα που αναφέρονται ότι βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται η παράταση χαμηλής τιμής ρεύματος, ο επαναπροσδιορισμός ποσοτήτων αγροτικού πετρελαίου ανά καλλιέργεια και στοχευμένες κινήσεις για μειωμένες τιμές συγκεκριμένων προϊόντων (όπως βαμβάκι, σιτάρι και γάλα, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές).

Την ίδια στιγμή, η εβδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς οι αγρότες σχεδιάζουν κλιμάκωση αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι αναζητείται λύση ώστε να μη «κοπεί στα δύο» η χώρα ενόψει γιορτών.

Παρέμβαση φορέων

Στο κλίμα αντιπαράθεσης παρενέβησαν με κοινή δήλωση το ΕΒΕΘ, το ΒΕΘ, ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ, εκφράζοντας ανησυχία για την άρνηση εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση θεσμικού διαλόγου οδηγεί σε αδιέξοδο και επηρεάζει την παραγωγή, τη μεταποίηση, την απασχόληση και τις εξαγωγές.

Στο φόντο ο προϋπολογισμός

Παράλληλα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται αύριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια με έμφαση σε θετικά μηνύματα για την οικονομία και στο πακέτο μέτρων που «τρέχει», ενώ θα αναφερθεί και στο αγροτικό και στις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς και στα επόμενα βήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντουντουκα
Κάλεσμα εκπαιδευτικών στην απεργία 16 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα για ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις και πόλεμο
Απεργία και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις και πόλεμο
Κάλεσμα εκπαιδευτικών στην απεργία 16 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα για ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις και πόλεμο