Οι μηχανικοί είναι κατηγορηματικοί: η πολύωρη λειτουργία ενός αυτοκινήτου στο ρελαντί όχι μόνο δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να επιβαρύνει οικονομικά τον οδηγό. Παρά το γεγονός ότι πολλοί συνηθίζουν, ειδικά τις κρύες ημέρες, να βάζουν μπροστά τον κινητήρα και να τον αφήνουν να «πιάσει» θερμοκρασία, η πρακτική αυτή θεωρείται λανθασμένη τόσο από τεχνικής όσο και από νομικής πλευράς.
Σε χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες, η λογική λέει πως όσο ζεσταίνεται το μοτέρ ο οδηγός μπορεί να καθαρίσει τα τζάμια ή να προετοιμάσει το αυτοκίνητο. Όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συνήθεια αυτή είναι ουσιαστικά άχρηστη. Σε πολλά κράτη μάλιστα απαγορεύεται ρητά, με την επιβολή προστίμων, ακριβώς επειδή προκαλεί άσκοπη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένες εκπομπές.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες –με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γερμανία και την Αυστρία– η απενεργοποίηση του κινητήρα όταν το όχημα είναι σταματημένο είναι υποχρεωτική, με τα πρόστιμα να φτάνουν σε υψηλά ποσά. Στην Ελλάδα, αντίστοιχη υποχρέωση υφίσταται μόνο για περιπτώσεις ακινητοποίησης εντός σήραγγας. Το άρθρο 33 του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση παρατεταμένης ακινητοποίησης, οι οδηγοί υποχρεούνται να σβήσουν τον κινητήρα του οχήματός τους». Η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες.
Από μηχανολογικής άποψης, το ρελαντί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν αποδοτικά σε συνθήκες κανονικού φορτίου, δηλαδή με υψηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας και σωστή ροή αέρα. Στο ρελαντί, όμως, τα καυσαέρια παραμένουν πιο κρύα και η καύση του μίγματος δεν είναι ιδανική, οδηγώντας σε συσσώρευση ανθρακούχων επικαθήσεων στα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Η παρατεταμένη αδράνεια μπορεί, μακροπρόθεσμα, να επιβαρύνει εξαρτήματα όπως τα μπεκ, το τούρμπο ή το φίλτρο σωματιδίων.
Πέρα από τις μηχανικές συνέπειες, υπάρχει και το κόστος. Ένα αυτοκίνητο καταναλώνει στο ρελαντί περίπου 600 ml έως 1 λίτρο καυσίμου ανά ώρα — ποσότητα που δύσκολα γίνεται αντιληπτή, αλλά σε βάθος χρόνου μεταφράζεται σε δεκάδες λίτρα που «καίγονται» χωρίς κανένα λόγο. Αν υπολογίσει κανείς πόσο συχνά και πόσο χρόνο αφήνεται αναμμένος ένας κινητήρας χωρίς να κινείται, το οικονομικό αποτύπωμα γίνεται άμεσα αντιληπτό.
Συμπέρασμα των ειδικών: η συνήθεια του ρελαντί δεν προσφέρει θέρμανση, δεν ωφελεί τον κινητήρα και, τελικά, κοστίζει — ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί και να τιμωρηθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση