Σταθεροποίηση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα, καθώς – σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη – ένα ισχυρό αντικυκλωνικό σύστημα εγκαθίσταται πάνω από την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μια περίοδο χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, με ηλιοφάνεια, ανέμους στο Αιγαίο και περιορισμένα φαινόμενα.
Το συγκεκριμένο σύστημα υψηλών πιέσεων αναμένεται να παραμείνει έως περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δημιουργώντας συνθήκες ήπιου και σχετικά ξηρού καιρού.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται:
Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Πολλές ώρες ηλιοφάνειας
Τοπική συννεφιά κυρίως σε ορεινές ζώνες της Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας
Παρά τις ήπιες θερμοκρασίες του μεσημεριού, η πρωινή ψύχρα παραμένει έντονη, ιδιαίτερα στα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις:
στην Εύβοια
στη βόρεια Κρήτη
Τα φαινόμενα χαρακτηρίζονται ήπια, χωρίς οργανωμένη κακοκαιρία ή έντονες κατακρημνίσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το σκηνικό παραμένει σχεδόν ανοιξιάτικο για την εποχή.
Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν:
έως 15°C σε κεντρικά και βόρεια
18–19°C στη νότια Κρήτη, επηρεασμένη από καταβατικούς ανέμους
Στην Αττική αναμένονται πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως γύρω από τα ορεινά, με ενδεχόμενο ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι στο Αιγαίο μπορεί να φτάσουν έως 7 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα παραμείνει καθαρός και ηλιόλουστος, με μέγιστη θερμοκρασία περίπου 15°C.
Ο αντικυκλώνας ευνοεί σημαντική υγρασία στις ηπειρωτικές περιοχές, όπου τις νύχτες και νωρίς το πρωί αναμένονται πολλές ομίχλες.
Περιοχές όπως:
η Θεσσαλία
κλειστές ηπειρωτικές πεδιάδες
θα εμφανίσουν μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μέσα στην ημέρα, με παγερό πρωινό και ηπιότερες τιμές το μεσημέρι.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι το τρέχον μοτίβο δεν θα διατηρηθεί για πολύ. Μετά από περίπου 7–8 ημέρες, το σύστημα υψηλών πιέσεων αναμένεται να υποχωρήσει, επιτρέποντας σε διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς την Ελλάδα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν:
αυξημένες πιθανότητες για εκτεταμένες βροχές
χιόνια στα ορεινά
πιο χειμωνιάτικο σκηνικό στις γιορτές
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση