Η αυθεντική ιταλική κουζίνα κρύβει συχνά απλότητα, αλλά και σοφία. Και όπως αποκαλύπτει η Τζέσικα Φέρνις, ακολουθώντας τα βήματα της Ιταλίδας πεθεράς της, υπάρχει ένα υλικό-«κλειδί» που μετατρέπει μια απλή έτοιμη μαρινάρα σε σάλτσα υψηλής γαστρονομίας: τα χοιρινά παϊδάκια.
Με μόνο δύο βασικά συστατικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια βαθιά πλούσια, καπνιστή και γεμάτη σώμα σάλτσα που θυμίζει παραδοσιακές ιταλικές κουζίνες – το ιδανικό συνοδευτικό για τα αγαπημένα σας ζυμαρικά.
Το μυστικό της ιταλικής γιαγιάς: Χοιρινά παϊδάκια στη σάλτσα
Η τεχνική είναι απλή αλλά ευφυής: Αδειάζετε ένα βάζο καλής ποιοτικά σάλτσας μαρινάρα σε κατσαρόλα, προσθέτετε τα παϊδάκια και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για ώρες. Το χοιρινό λιώνει και απελευθερώνει λίπος και γεύση, χαρίζοντας στη σάλτσα απίστευτο βάθος και κρεμώδη υφή.
Πώς να επιλέξετε τα σωστά παϊδάκια
Για τέλειο αποτέλεσμα, προσέξτε δύο βασικά σημεία:
- Επιλέξτε παϊδάκια “country-style”.
Προέρχονται από τον ώμο του χοιρινού – όχι από την πλευρά – και έχουν ακριβώς την κατάλληλη ποσότητα λίπους ώστε να γίνουν τρυφερά και γευστικά. - Βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς κόκαλο.
Αν και συνήθως είναι, πάντα χρειάζεται ένας έλεγχος. Έτσι αποφεύγετε ανεπιθύμητες εκπλήξεις κατά το σερβίρισμα.
Κατά το μαγείρεμα, λίγο από το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια – απλά ξαφρίστε το με μια κουτάλα για πιο καθαρή και βελούδινη σάλτσα.
Προτάσεις σερβιρίσματος
Η σάλτσα αυτή ταιριάζει ιδανικά με:
- Σπαγγέτι, για μια απόλυτα παραδοσιακή ιταλική εμπειρία.
- Πένες ή φετουτσίνι, που κρατούν όμορφα τη δεμένη υφή της σάλτσας.
- Φασόλια κανελίνι, για μια λιγότερο κλασική αλλά εξαιρετικά θρεπτική εκδοχή.
- Άγριο ρύζι ή πολέντα, για όσους προτιμούν πιο rustic συνοδευτικά.
Σε κάθε περίπτωση, μια ζεστή φρατζόλα ψωμί με τραγανή κόρα θεωρείται σχεδόν απαραίτητη.
Χρόνοι & Μερίδες
- Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 4 ώρες
- Συνολικός χρόνος: 4 ώρες και 5 λεπτά
- Μερίδες: 6–8
Υλικά
- 450 γρ. χοιρινά παϊδάκια “country-style” (περίπου 3 τεμάχια)
- 1 βάζο (680 γρ.) μαρινάρα
- 60 ml νερό
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά για σερβίρισμα: παρμεζάνα, βασιλικός, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
Εκτέλεση
Μαγειρέψτε τα παϊδάκια μαζί με τη μαρινάρα και το νερό, σκορπισμένα σε κατσαρόλα και σκεπασμένα, σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 4 ώρες, ώσπου το κρέας να λιώνει στο πιρούνι.
Ανακατέψτε, αφαιρέστε τυχόν περίσσιο λίπος και σερβίρετε πάνω από τα αγαπημένα σας ζυμαρικά με μια γενναιόδωρη δόση παρμεζάνας.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 203
- Λιπαρά: 12 γρ.
- Υδατάνθρακες: 7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 16 γρ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση