Αβοκάντο
Πώς να αποθηκεύσετε ολόκληρα αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει εξελιχθεί σε καθημερινό… πρωταγωνιστή στα πιάτα μας. Από τοστ μέχρι σαλάτες και σνακ, η κρεμώδης υφή του και η απαλή γεύση του το κάνουν ακαταμάχητο. Όμως, όσο εύκολο είναι να γεμίσει κανείς τη σακούλα με «πράσινο χρυσό», άλλο τόσο δύσκολο είναι να το καταναλώσει πριν σαπίσει.

Αν σας έχει τύχει να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι αγοράσατε περισσότερα ώριμα αβοκάντο απ’ όσα μπορείτε να φάτε, τότε χρειάζεστε ένα μικρό εγχειρίδιο επιβίωσης. Και ναι — υπάρχει τρόπος να τα κρατήσετε φρέσκα.

Γιατί το αβοκάντο μαυρίζει τόσο γρήγορα;

Η αλλαγή χρώματος δεν είναι μυστήριο: πρόκειται για οξείδωση. Όταν η σάρκα εκτεθεί στον αέρα, αρχίζει να σκουραίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μήλα. Μόνο που, σε αντίθεση με τα μήλα ή τις πατάτες, το… μπάνιο στο νερό δεν αποτελεί λύση.

Η διαδικασία ξεκινά σχεδόν αμέσως — αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να τη φρενάρετε.

Πώς να αποθηκεύσετε κομμένο αβοκάντο

1. Αν έχετε αφήσει τη σάρκα μέσα στη φλούδα (Skin-On)

Κρατήστε το κουκούτσι στη θέση του και μην ξεκολλήσετε τη σάρκα από τη φλούδα. Είναι φυσικές «ασπίδες» που εμποδίζουν την άμεση επαφή με το οξυγόνο.

Έπειτα, πιέστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης κατευθείαν πάνω στη σάρκα, χωρίς κενά. Τοποθετήστε το στο ψυγείο — συνήθως μένει πράσινο για τουλάχιστον δύο ημέρες.

2. Σε δοχείο μαζί με κρεμμύδι

Τοποθετήστε το μισό αβοκάντο σε αεροστεγές δοχείο μαζί με λίγες φέτες κρεμμύδι. Οι θειούχες ενώσεις του κρεμμυδιού επιβραδύνουν το μαύρισμα, αν και το αβοκάντο μπορεί να «τραβήξει» ελαφρώς το άρωμά του — κάτι που ίσως να σας εξυπηρετεί ανάλογα με τη συνταγή.

3. Αν έχετε ήδη αφαιρέσει τη σάρκα (Skin-Off)

Πολτοποιήστε το αβοκάντο και βάλτε το σε δοχείο.
Πιέστε πλαστική μεμβράνη απευθείας στην επιφάνεια του πολτού, ώστε να μην υπάρχει ίχνος αέρα. Έτσι μένει πράσινο έως και δύο ημέρες.
Μικρό μυστικό: λίγος χυμός λεμονιού ή λάιμ επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την αλλοίωση.

Αν το πάνω στρώμα σκουρύνει, απλώς αφαιρέστε το — από κάτω το αβοκάντο παραμένει φρέσκο.

Για μεγαλύτερη διάρκεια: Τουρσί ή κατάψυξη

Για όσους θέλουν να διατηρήσουν το αβοκάντο για εβδομάδες, υπάρχει και… δημιουργική λύση: τουρσί. Ναι, οι φέτες αβοκάντο γίνονται τουρσί και μπορούν να απογειώσουν σάντουιτς και σαλάτες.
Εναλλακτικά, ο πολτός αβοκάντο καταψύχεται εύκολα, ιδανικά με λίγο λεμόνι.

Πώς να αποθηκεύσετε ολόκληρα αβοκάντο

Η ωρίμανση του αβοκάντο συμβαίνει φυσικά στον πάγκο, σε θερμοκρασία δωματίου. Μην τα κλείνετε σε χάρτινη σακούλα — το αιθυλένιο που εγκλωβίζεται επιταχύνει υπερβολικά την ωρίμανση.

Ολόκληρα, ώριμα ή σχεδόν ώριμα αβοκάντο

Ο καλύτερος τρόπος να επιβραδύνετε τη φθορά είναι η ψύξη.
Βάλτε τα στο ψυγείο, κατά προτίμηση σε αεροστεγές δοχείο ή στο συρτάρι λαχανικών. Έτσι μπορούν να αντέξουν έως και δύο εβδομάδες, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης.

Άγουρα αβοκάντο στο ψυγείο;

Καλύτερα όχι. Η ψύξη «σταματά» την ωρίμανση και μπορεί να αλλοιώσει την υφή και τη γεύση τους όταν τελικά μαλακώσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παν πατρών
Παν. Πατρών: Το Welcome to UP 2025 άφησε ισχυρό αποτύπωμα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Απολογισμός της φετινής διοργάνωσης, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αλλά και των προοπτικών εξέλιξης του θεσμού
Παν. Πατρών: Το Welcome to UP 2025 άφησε ισχυρό αποτύπωμα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι