Υλικά:
6 κ.σ. (60 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. (4 γρ.) μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. (30 γρ.) γάλα
1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
4 κ.σ. (50 γρ.) ζάχαρη
3 κ.σ. κορν φλάουρ
λίγο λάδι για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
σαντιγί ή βούτυρο και μέλι
φρέσκα φρούτα της επιλογής σας ή μαρμελάδα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, τη βανίλια και τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς σβόλους.
Σε ένα δεύτερο, καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα. Προς το τέλος ρίχνουμε και το κορν φλάουρ και χτυπάμε λίγο ακόμη για να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και τους κρόκους μέσα στη μαρέγκα και, με μια σπάτουλα, ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μη χάσει όγκο το μείγμα.
Κόβουμε 4 λωρίδες λαδόχαρτο, περίπου 4 εκ. φάρδος και 35 εκ. μήκος η καθεμία. Ενώνουμε τις άκρες κάθε λωρίδας με σελοτέιπ, δημιουργώντας στρογγυλά δαχτυλίδια διαμέτρου περίπου 10–11 εκ. Αυτά θα κρατήσουν το pancake ψηλό και αφράτο.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Τοποθετούμε μέσα δύο από τα χάρτινα τσέρκια και μοιράζουμε σε αυτά το μισό μείγμα, χωρίς να τα γεμίσουμε μέχρι επάνω. Ισιώνουμε ελαφρά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού, χωρίς να κουνάμε τα τσέρκια.
Προσθέτουμε στο τηγάνι, στην άκρη, 4 κ.γλ. νερό (εκτός των τσερκιών), σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 λεπτά. Χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο τηγάνι για άλλα 4 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και πιέζουμε απαλά την επιφάνεια των pancakes με το δάχτυλο, πρέπει να είναι σταθερά και να μην κολλάνε. Τα γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε, ελέγχουμε το εσωτερικό με μια οδοντογλυφίδα.
Βγάζουμε τα έτοιμα pancakes, αφαιρούμε προσεκτικά τα τσέρκια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα για τα άλλα δύο.
Σερβίρουμε τα αφράτα ιαπωνικά pancakes ζεστά, με βούτυρο και μέλι ή με σαντιγί και φρέσκα φρούτα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μαρμελάδα ή σιρόπι της αρεσκείας μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom