Προβληματισμό προκαλεί νέα επιστημονική μελέτη, που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά βασικούς μεταβολικούς δείκτες — σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακός κίνδυνος μπαίνουν στο τραπέζι.
Τα τελευταία χρόνια, οι μπύρες χωρίς αλκοόλ έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλές υποκατάστατο για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ, αναζητώντας μια πιο «καθαρή» και υγιεινή επιλογή. Όμως, νέα μελέτη από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να αμφισβητήσει την αθωότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται συστηματικά.
Δύο μπύρες την ημέρα αρκούν για να αλλάξουν οι δείκτες
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η καθημερινή κατανάλωση δύο φιαλών μπύρας χωρίς αλκοόλ (330ml η κάθε μία), για τέσσερις εβδομάδες, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου, ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων και «κακής» LDL χοληστερόλης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν υγιείς νέοι άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδα κατανάλωσης μπύρας και ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε μόνο νερό.
Οι ερευνητές παρατήρησαν:
Υπερινσουλιναιμία και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα — σημάδια που υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Αυξημένα λιπίδια, όπως τριγλυκερίδια και LDL χοληστερόλη, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όχι όλες οι μπύρες ίδιες
Η μελέτη αναδεικνύει πως οι επιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της μπύρας. Σταρένιες και αρωματισμένες μπύρες (π.χ. με λεμόνι ή πορτοκάλι) παρουσίασαν πιο αρνητικά μεταβολικά αποτελέσματα. Αντίθετα, οι Pilsner τύπου μπύρες με μηδενική ή σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, φάνηκαν λιγότερο επιβαρυντικές, αν και όχι τελείως ακίνδυνες.
Ο λόγος για τις επιπτώσεις δεν είναι η απουσία ή η παρουσία αλκοόλ, αλλά η προσθήκη σακχάρων και το θερμιδικό και γλυκαιμικό φορτίο. Πολλές μπύρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά για να διατηρήσουν τη γεύση, κάτι που τελικά επιβαρύνει τον μεταβολισμό.
Ούτε τοξική, ούτε εντελώς αθώα
Η αποχή από το αλκοόλ παραμένει ωφέλιμη για την υγεία. Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, η κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η καθημερινή κατανάλωση δύο μπουκαλιών αρκεί για να προκαλέσει μετρήσιμες επιδράσεις στον μεταβολισμό, με σημαντικές προειδοποιήσεις για όσους την καταναλώνουν συχνά.
Τι να προσέξετε: Αν προτιμάτε μπύρες χωρίς αλκοόλ, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τύπους χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών, όπως οι πιο «καθαρές» pilsner, και να περιορίζετε την κατανάλωση, ειδικά εάν έχετε ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή δυσλιπιδαιμίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ