Στο παρελθόν, οι σαλάτες ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες: δροσερά λαχανικά στο πλάι του κυρίως και τα φρούτα... στο φινάλε. Όμως η σύγχρονη γαστρονομία αποδεικνύει ότι τα όρια μπορούν να ξεπεραστούν – με γευστικά αποτελέσματα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας μαγειρικής προσέγγισης είναι η σαλάτα με καρπούζι και φέτα. Ένα πιάτο που παντρεύει το γλυκό και το αλμυρό, προκαλώντας τις γευστικές προκαταλήψεις πολλών – αλλά δικαιώνοντας όσους το τολμούν.
Το καρπούζι, ζουμερό και παγωμένο, λειτουργεί σαν φυσικό ψυγείο στο πιάτο, ενώ η φέτα προσθέτει τη χαρακτηριστική ένταση και αλμύρα που ισορροπεί ιδανικά τη γλύκα του φρούτου. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα άλλα, ιδανικό για ελαφρύ γεύμα, συνοδευτικό ή ακόμα και πρώτο πιάτο σε τραπέζι με φίλους.
Το καλύτερο; Ετοιμάζεται σε ελάχιστα λεπτά και απαιτεί ελάχιστα υλικά. Απλότητα, φρεσκάδα και δημιουργικότητα στο ίδιο πιάτο.
Τα υλικά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού λευκό βαλσάμικο ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
225 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
3 φλιτζάνια ρόκα
1 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
2 κιλά καρπούζι, σε κύβους
115 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
Το μυστικό
Η αλμύρα της φέτας και η γλυκύτητα του καρπουζιού κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή, καθώς δημιουργούν μια πολύ ωραία αντίθεση.
Η διαδικασία
Χτυπήστε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τα ντοματίνια, τη ρόκα και το κόκκινο κρεμμύδι και ανακατέψτε για να καλυφθούν.
Ανακατέψτε απαλά το καρπούζι και τη φέτα για να σερβίρετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ