Τα σάντουιτς αποτελούν κλασική και εύκολη επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Trista Best, «είναι πρακτικά, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και να καταναλωθούν σχεδόν παντού, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο θερμοκρασίας».
Ωστόσο, πολλά παραδοσιακά σάντουιτς δεν προσφέρουν ισορροπημένη διατροφή, καθώς ο συνδυασμός λευκού ψωμιού, τυριού και επεξεργασμένου κρέατος δεν παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι υπάρχουν απλοί τρόποι για να το κάνετε πιο υγιεινό και γευστικό.
1. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Στα περισσότερα σάντουιτς τα λαχανικά περιορίζονται. Η Sylvia Melendez-Klinger τονίζει ότι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές: «Φέτες αγγουριού, ντομάτας, κολοκυθιού ή και αβοκάντο, ψητές πιπεριές και μανιτάρια κάνουν το σάντουιτς πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά». Η αντικατάσταση βαριών σος με λαχανικά κάνει το γεύμα πιο ισορροπημένο και ελαφρύ.
2. Ελαφριές σως
Προτιμήστε χαμηλών λιπαρών μαγιονέζα, μουστάρδα ή χούμους αντί για βούτυρο ή κρέμες υψηλών θερμίδων. Η Kathy Taylor προτείνει λίγες φέτες αβοκάντο για μονοακόρεστα λιπαρά που ενισχύουν την υγεία.
3. Άπαχη πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι η βάση κάθε σάντουιτς. Η επιλογή άπαχου και μη επεξεργασμένου κρέατος μειώνει θερμίδες και λιπαρά. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι σε φέτες ή τόνο σε νερό.
4. Ψωμί ολικής άλεσης
Η αλλαγή του ψωμιού κάνει μεγάλη διαφορά. Το ψωμί ολικής άλεσης προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες, βοηθώντας να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, ενώ παράλληλα ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει φλεγμονές, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
Με αυτά τα 4 απλά βήματα, μπορείτε να φτιάξετε ένα υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό σάντουιτς, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ