Το αβοκάντο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες, όχι μόνο για την πλούσια γεύση του, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Από τα καλά λιπαρά μέχρι την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, είναι ένα φρούτο που αξίζει να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή.
Διατροφική αξία του αβοκάντο
Καλά λιπαρά: Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Βιταμίνες και μέταλλα: Πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Κ, C και του συμπλέγματος Β, καθώς και σε κάλιο.
Ίνες: Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αντιοξειδωτικά: Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά.
Πώς να αναγνωρίσετε την τέλεια ωρίμανση
Το ώριμο αβοκάντο έχει σκούρο πράσινο έως καφέ χρώμα στη φλούδα.
Όταν το πιέσετε απαλά, πρέπει να υποχωρεί ελαφρά χωρίς να είναι μαλακό σαν πολτός.
Αν αφαιρέσετε το κοτσάνι, το χρώμα από κάτω πρέπει να είναι ανοιχτό πράσινο.
Συμβουλές αποθήκευσης
Άγουρο αβοκάντο: Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, κοντά σε μήλα ή μπανάνες για πιο γρήγορη ωρίμανση.
Ώριμο αβοκάντο: Βάλτε το στο ψυγείο για να διατηρηθεί 2-3 μέρες.
Κομμένο αβοκάντο: Πασπαλίστε με λεμόνι και τυλίξτε σε μεμβράνη για να μη μαυρίσει.
Ιδέες για κατανάλωση
Σε σαλάτες για κρεμώδη υφή.
Πολτοποιημένο σε γκουακαμόλε με ντομάτα, κρεμμύδι και χυμό λάιμ.
Σαν επάλειμμα σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ