Τι το ιδιαίτερο έχει το νερό από τα ζυμαρικά;
Κατά το βράσιμο, τα ζυμαρικά απελευθερώνουν άμυλο στο νερό, κάνοντάς το θολό. Αν το νερό είναι αλατισμένο, μεταφέρει γεύση και μπορεί να λειτουργήσει σαν γευστικός ενισχυτής σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές.
Πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε;
Δένουμε τις σάλτσες
Η πιο γνωστή χρήση είναι να κρατάμε λίγο από αυτό το νερό για να το προσθέτουμε στη σάλτσα των ζυμαρικών, κάνοντάς την πιο πηχτή, κρεμώδη και γευστική. Ιδανικό για πέστο και σάλτσες με βάση το λάδι.
Μουλιάζουμε όσπρια
Αν μουλιάσουμε τα όσπρια στο νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά αντί για απλό νερό, θα μαλακώσουν καλύτερα και θα γίνουν πιο νόστιμα όταν τα μαγειρέψουμε.
Ζύμες για πίτσα και ψωμί
Το νερό αυτό, που περιέχει και αλάτι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για νερό στη ζύμη, βοηθώντας την να ομογενοποιηθεί καλύτερα και να πετύχει πιο δεμένη υφή.
Ατμίζουμε λαχανικά
Μπορούμε να ατμίσουμε τα λαχανικά πάνω από το νερό των ζυμαρικών ή να το χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστά, για να δώσουμε έξτρα γεύση και θρεπτικά συστατικά στο φαγητό μας.
Βάση για σούπες και ζωμούς
Το νερό από τα ζυμαρικά λειτουργεί τέλεια ως βάση για σούπες ή ζωμούς, αφού ενισχύει τη γεύση και προσθέτει πλούσια υφή, λόγω του αμύλου και του αλατιού.
Φυσικό καθαριστικό
Όταν είναι ζεστό, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα σκεύη της κουζίνας, αφού έχει φυσική απορρυπαντική δράση.
Πότισμα φυτών
Αν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα ή στον καθαρισμό, μπορείτε να ποτίσετε με αυτό τα φυτά σας. Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει βοηθούν την ανάπτυξη και τη θρέψη τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ