Thumbnail
Πότε υποχωρεί ο καύσωνας - Προειδοποίηση Αρναούτογλου για νέα θερμή εισβολή

Αντιμέτωπη με ένα από τα πιο ισχυρά κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών βρίσκεται η χώρα, με επίκεντρο την Αττική. Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να εκδίδει πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, σήμερα, Παρασκευή υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες ή καταιγίδες το απόγευμα στην ορεινή Δράμα και την Ξάνθη.

Ο Σάκης Αρναούτογλου «κρούει» το καμπανάκι για κίνδυνο πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία και Κρήτη εξηγώντας ότι οι άνεμοι δεν θα φέρουν δροσιά, λόγω του θερμικού θόλου, καθώς η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου έχει καλυφθεί από πολύ θερμές αέριες μάζες.

Από το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στην Αττική, αλλά θα παραμείνουν ενισχυμένοι στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά την θερμοκρασία, τα πράγματα «θα είναι πολύ δύσκολα» νωρίς το πρωί της Κυριακής κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία μπορεί να μην πέσει κάτω από 29-30 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο οι βοριάδες θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Αττική και απαιτείται πάλι προσοχή, καθώς η έντασή τους θα φτάσει τα 7-8 μποφόρ. Την Κυριακή εξασθενεί ο βοριάς στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, πολύ πιο δροσεροί, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα, το Σάββατο και την Κυριακή υπάρχει η πιθανότητα για μπόρες στα βουνά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Το βράδυ της Δευτέρας ενδέχεται να βρέξει στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας. Την Τρίτη, μετά το μεσημέρι, υπάρχει το ενδεχόμενο για πέρασμα από μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην ορεινή δυτική Πελοπόννησο και δυτική Στερεά και στα Επτάνησα.

Από τη Δευτέρα και κυρίως την Τετάρτη υποχωρεί ο έντονος καύσωνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σταδιακά πέφτει η θερμοκρασία, καθώς η μέγιστη θα φτάνει τους 34-35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, από το Σάββατο (2/8) υπάρχουν ενδείξεις για νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και στα δυτικά τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 41 με 42 και στη Θεσσαλονίκη τους 38 με 39 βαθμούς. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά και πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και στα θαλάσσια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο εως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 23 έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα θαλάσσια 5 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 37 και στη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-people.jpg
Επαγγέλματα με μέλλον: Τα 14 επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα
Η επιτυχία στη νέα εποχή της εργασίας χτίζεται μέσα από τη διαρκή σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας
Επαγγέλματα με μέλλον: Τα 14 επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα