Thumbnail
Το ψυγείο, αντί να τις συντηρεί, τις καταστρέφει, σύμφωνα με όσα εξηγεί ένας έμπειρος βιοκαλλιεργητής από τη Βαλένθια.

Τρεις λόγοι που το ψυγείο σκοτώνει τις ντομάτες

Ο βιοκαλλιεργητής, γνωστός ως Bussy στο TikTok μέσα από το προφίλ του LaHortetaDeBussy, αναλύει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η ψύξη δεν ταιριάζει καθόλου με τις ντομάτες:

1. Η ωρίμανση σταματά

Όταν οι ντομάτες μπαίνουν στο ψυγείο, η φυσική τους ωρίμανση παγώνει. Ακόμα κι αν τις επαναφέρετε αργότερα σε θερμοκρασία δωματίου, η διαδικασία δεν συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει πως, αντί να αποκτήσουν την πλήρη, μεστή τους γεύση, μένουν κολλημένες σε ένα ενδιάμεσο στάδιο. Κερδίζετε μεν μερικές επιπλέον μέρες ζωής στο ράφι, αλλά χάνετε το σημαντικότερο: τη γευστική απόλαυση.

2. Χάνεται η σωστή υφή

Η ψύξη επηρεάζει και τη σύσταση της ντομάτας. Το κρύο προκαλεί διάσπαση στα κυτταρικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα οι ντομάτες να αποκτούν μια πλαδαρή, αλευρώδη υφή, εντελώς ξένη από τη φυσική τους τραγανότητα και ζουμερότητα. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μια ντομάτα από το ψυγείο είναι άγευστη και νερουλή, τώρα ξέρετε τον λόγο.

3. Απώλεια αρώματος και γεύσης

Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι η απώλεια των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Οι ντομάτες περιέχουν πτητικές ενώσεις, που είναι υπεύθυνες για το πλούσιο άρωμα και τη χαρακτηριστική τους γεύση. Σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C, αυτές οι ενώσεις μειώνονται δραματικά. Ουσιαστικά, το ψυγείο σιγεί τα ένζυμα που δημιουργούν το αυθεντικό προφίλ της ντομάτας.

Τι να κάνετε αντί για το ψυγείο
Η καλύτερη επιλογή είναι να αποθηκεύετε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Αν είναι πολύ ώριμες και θέλετε να τις διατηρήσετε για λίγες μέρες ακόμη, μπορείτε να τις βάλετε σε πιο δροσερό σημείο της κουζίνας, αλλά όχι στο ψυγείο. Καλό είναι επίσης να τις καταναλώνετε άμεσα μόλις ωριμάσουν πλήρως, ώστε να απολαύσετε στο έπακρο το άρωμα και τη γεύση τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κανελονια
Κανελόνια με κρεμώδη μπεσαμέλ στο φούρνο
Τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ αποτελούν κλασική επιλογή για ένα χορταστικό και γευστικό φαγητό, που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κιμά με την...
Κανελόνια με κρεμώδη μπεσαμέλ στο φούρνο
amfitheatro-aei.jpg
Μη Κρατικά ΑΕΙ: Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές στα «ιδιωτικά» Πανεπιστήμια
Από βαθμούς Λυκείου και πιστοποιητικά αγγλικών μέχρι συνεντεύξεις, τα νεοϊδρυθέντα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθορίζουν αυστηρά κριτήρια εισαγωγής για...
Μη Κρατικά ΑΕΙ: Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές στα «ιδιωτικά» Πανεπιστήμια
Λεωφόρος Συγγρού Ανδρέα 165, Νέα Σμύρνη
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!
Παρ' ολίγον τραγωδία στη Δ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης – Ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση με ανοιχτές τις πόρτες, ανάγκασε επιβάτιδα να πηδήξει για να σωθεί
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!